Республіканці вимагають від Байдена опублікувати розшифрування розмови із Зеленським

Республіканці нагадали Байдену, як 2019 року він закликав тодішнього президента США Дональда Трампа опублікувати розшифрування його телефонної розмови з президентом України
Фото: ЕРА
Республіканці звернулися до президента Америки Джо Байдена з вимогою опублікувати стенограму його розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 27 січня. Низка твітів із закликом #ReleaseTheTranscript з'явилися у Twitter Республіканської партії.

Республіканці, зокрема, нагадали Байдену, як у 2019 році він закликав тодішнього президента США Дональда Трампа опублікувати розшифрування його телефонної розмови із Зеленським.

Вимогу викласти стенограму розмови з президентом України республіканці висунули Байдену після того, як на телеканалі CNN оприлюднили інформацію про те, що останній діалог Зеленського і Байдена склався не дуже добре.

Про це CNN повідомив із посиланням на українського високопосадовця. За даними телеканала, під час телефонної розмови, яку український чиновник назвав довгою і відвертою, Байден попередив Зеленського, що російське вторгнення може бути неминучим. Зеленський заявив, що загроза з боку Росії залишається "небезпечною, але неоднозначною".

Також, за даними CNN, під час розмови Зеленський закликав Байдена "бути стриманішим у повідомленнях" про ймовірне вторгнення, попередивши про економічні наслідки паніки.

У Білому домі, коментуючи інформацію CNN, заявили, що анонімні джерела розповсюджують брехню.

Спікер президента України Сергій Никифоров назвав інформацію про зміст переговорів лідерів України та США, яку нібито поширив український посадовець, такою, що не відповідає дійсності.

Контекст:

Телефонна розмова між тодішнім президентом США Трампом і Зеленським, яка відбулася у липні 2019 року, призвела до першого імпічменту Трампа.

Стенограма дзвінка засвідчила, що Трамп у розмові із Зеленським порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина Байдена, який на той час був колишнім віцепрезидентом і його вважали головним претендентом на висування у президенти від Демократичної партії.

9 вересня 2019 року голови комітетів Палати представників Конгресу США Еліот Енґель, Адам Шифф та Елайджа Каммінґс (усі – Демократична партія) оголосили про початок розслідування повідомлень про спроби Трампа, Джуліані та інших осіб чинити тиск на уряд України з метою покращення своїх позицій напередодні президентської кампанії 2020 року. Вони зазначали, що адміністрація Трампа, змушуючи Київ "провести два політично мотивовані розслідування, замасковані під антикорупційну діяльність", погрожувала відмовити Україні у військовій допомозі.

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок офіційного розслідування у межах процедури імпічменту президента Трампа.