Республіканці закликали Байдена атакувати Іран у відповідь на загибель військових США

У Йорданії внаслідок атаки дронів загинуло троє американських військових
Фото: EPA

Члени Республіканської партії в Конгресі США закликають Білий дім до відплати за загибель трьох американських військовослужбовців у Йорданії внаслідок атаки безпілотника, запущеного бойовиками, яких підтримує Іран. Про це 28 січня пише видання Politico.

Член комітету з питань збройних сил Сенату Роджер Вікер заявив, що США "повинні відповісти на ці неодноразові атаки Ірану та його маріонеток, завдавши прямих ударів по іранських цілях і керівництву Ірану". Він додав, що "настав час діяти швидко й рішуче, щоб увесь світ це побачив".

Сенатор Ліндсі Грем сказав, що адміністрація Білого дому "може прибрати всіх іранських проксі, яких захоче, але це не зупинить іранської агресії". Тому він закликав адміністрацію президента США Джо Байдена завдати ударів по важливих цілях усередині Ірану, не тільки як відплати за вбивство американських військових, але і для стримування від майбутньої агресії.

Із аналогічним закликом виступив і сенатор Том Коттон. За його словами, єдиною відповіддю на ці напади має бути "нищівна військова відплата іранським терористичним силам, як в Ірані, так і на всьому Близькому Сході".

Сенатор Джон Корнін спочатку написав: "Ціль – Тегеран", але пізніше уточнив, що це не був заклик бомбити іранське цивільне населення.

Спікер Палати представників від Республіканської партії Майк Джонсон наголосив, що Штати мають "надіслати кришталево чіткий сигнал всьому світу, що напади на їхні війська не будуть терпіти".

Лідер сенатської меншості Мітч Макконнелл закликав до дій, котрі завдадуть шкоди не лише організаціям, що здійснюють напади, але і "їхнім іранським спонсорам, які носять американську кров як знак честі".

На інцидент відреагував і міністр оборони США Ллойд Остін. За його словами, бойовики, яких підтримує Іран, є відповідальними за напади на американські сили, і США "будуть відповідати на них у той час і в тому місці, які оберуть самі".

"Президент і я не потерпимо нападів на американські війська, і ми вживатимемо всіх необхідних заходів для захисту Сполучених Штатів, наших військ і наших інтересів", – наголосив він.

Контекст:

Військові США присутні у низці країн Близького Сходу. Американська військова активність зросла в регіоні після того, як 7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю та вторглися на територію країни, після чого Ізраїль спочатку розпочав контртерористичну операцію, а потім почав наземну операцію в секторі Гази.

У ніч на 28 січня дислокованих у Йорданії американських військових атакували безпілотниками, унаслідок чого загинуло троє людей.