РФ скопіювала українську роботизовану турель "Шабля" – Defence Express

Російська турель є копією української, пишуть ЗМІ
Фото: defence-ua.com

У країні-агресорі РФ повторили концепцію й реалізацію роботизованої турелі "Шабля", яку використовують Збройні сили України ще із часів АТО, і назвали свою версію "Чапай". Про це повідомляє Defence Express 13 серпня.

Цю розробку вперше продемонстрували на так званому оборонному форумі "Армія-2024", який зараз відбувається під Москвою. Розробку презентував інвестиційний фонд "Эра", який фінансує російських розробників озброєння.

"Шаблю" у вересні 2023 року допустили до експлуатації ЗСУ, хоча на передовій вона ще з часів АТО, пише видання. За цей час турель дістала численні схвальні відгуки від бійців, її контрактують для ЗСУ й використовують не лише як окрему турель, а й у складі наземних дронів.

Російська розробка, як і українська, має дистанційне керування через дроти й використовує оптико-прицільний модуль. Також вона адаптована під різні кулемети – 7,62 ПКМ або 12,7-мм НСВ "Утьос" і "Корд".

Зараз ідеться лише про виставковий зразок, а не про серійний виріб. Але є ймовірність того, що він або аналогічна копія української турелі "Шабля" піде в серію, пише видання.