"РФ забирає життя всюди, куди може дотягнутися. Терор має бути зупинений". Зеленський висловив співчуття полякам після ракетного удару

Зеленський назвав ракетний удар по Польщі "суттєвою ескалацією"
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 15 листопада у Twitter висловив співчуття у зв'язку із загибеллю людей унаслідок імовірного російського ракетного удару по Люблінському воєводству Польщі на кордоні з Україною.

"РФ забирає життя всюди, куди може дотягнутися. Сьогодні Польща. Цей російський удар по колективній безпеці в Євроатлантиці – суттєва ескалація. Загинули люди. Мої щирі співчуття польським братам і сестрам! Україна завжди буде разом із вами. Терор РФ має бути зупинений", – написав Зеленський.

Контекст:

Приблизно о 15.40 за місцевим часом (16.40 за Києвом) 15 листопада у селі Переводів Грубешівського повіту Люблінського воєводства за 5 км від кордону з Україною пролунав вибух на території зернопереробного підприємства. Загинуло двоє людей. За даними ЗМІ, на території села впало дві ракети. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький терміново скликав засідання комітету Ради міністрів у справах національної безпеки і оборони. 

Вибух у Польщі пролунав у момент масованого обстрілу території України російськими окупантами. За попередніми даними Повітряних сил Збройних сил України, окупанти випустили по території України понад 90 крилатих ракет і 10 дронів-камікадзе. Система ППО України збила 73 ракети й усі дрони.

Люблінське воєводство межує з Волинською і Львівською областями України. Окупанти 15 листопада обстрілювали ці регіони.

У міноборони Росії заявили 15 листопада в Telegram, що нібито їхні військові не стріляли по цілях біля українсько-польського кордону.

США "відомо" про інцидент з імовірним падінням ракет на території Польщі, інформацію перевіряють, заявив 15 листопада прессекретар Пентагону Пет Райдер. Водночас неофіційно у Вашингтоні підтвердили, що ракети, які впали, були російськими.