Рішення Путіна та Лукашенка продовжити навчання підвищує занепокоєння щодо вторгнення – Блінкен

Блінкен: Схоже, відбувається все, що передує реальному вторгненню
Фото: ЕРА
Рішення президента РФ Володимира Путіна і Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, продовжити навчання "Союзна рішучість – 2022" викликає занепокоєння. Про це 20 лютого в інтерв'ю CNN заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Ведуча запитала, чи підвищує це занепокоєння щодо вторгнення.

"Так, – відповів Блінкен. – Це також демонструє, що сценарій, що ми виклали на засіданні Ради Безпеки минулого тижня, згідно з яким РФ намагається здійснити серію провокацій для виправдання агресивних дій проти України, просувається”.

Він зазначив, що зараз, "схоже, відбувається все, що передує реальному вторгненню".

Контекст:

Навесні 2021 року Росія почала нарощувати чисельність військ поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму, пояснюючи це військовими навчаннями. Після кількох тижнів напруженості РФ частково відвела частини до місць постійної дислокації. Наприкінці жовтня американські ЗМІ повідомили, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною. Пізніше про загрозу нового вторгнення РФ неодноразово заявляли і лідери західних країн.

18 січня 2022 року до Білорусі почали прибувати підрозділи збройних сил РФ на навчання "Союзна рішучість – 2022", які стартували у лютому.

У Держдепі США заявили, що стурбовані переміщенням військ РФ у Білорусь, оскільки в такий спосіб Росія може "створити привід для ймовірного вторгнення" в Україну за кількома напрямками. У МЗС Білорусі назвали цю заяву "набором фантазій і страшилок".

Європейські депутати та американські конгресмени у спільній заяві 24 січня назвали окупацією введення російських військ у Білорусь.

Сполучені Штати, їхні союзники та партнери вживуть заходів у відповідь проти Білорусі, якщо її територію буде використано для вторгнення РФ в Україну, попередив спікер Держдепартаменту США Нед Прайс 25 січня.

У МЗС та міноборони Білорусі пообіцяли, що після закінчення навчань 20 лютого всі російські військові разом із технікою покинуть країну.

У Білому домі вважають, що Росія може будь-якої миті почати вторгнення в Україну. 11 лютого, за даними The Guardian, президент США Джо Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

Американські ЗМІ з посиланням на військових і розвідників повідомляли, що війська РФ можуть використати дев'ять різних маршрутів у межах імовірного повномасштабного вторгнення в Україну. Серед цих імовірних маршрутів називали й білоруський напрямок "для атаки з півночі та оточення Києва".