Резніков обговорив із міністром оборони Японії агресію РФ та деокупацію Криму, Донбасу та Північних територій

Резніков поговорив із міністром оборони Японії за допомогою відеозв'язку
Фото: Резніков Олексій / Facebook
Міністр оборони України Олексій Резніков провів розмову з міністром оборони Японії Нобуо Кісі. Про це глава українського оборонного відомства повідомив у Twitter.

"Обговорили з міністром оборони Японії Нобуо Кісі спільні питання в контексті агресивної політики Росії та деокупації територій, окупованих Росією. Зокрема Донбасу, Криму, Північних територій тощо. Я також подякував нашим партнерам за гуманітарну допомогу, яку Японія надає Україні", – написав Резніков, позначивши, що йдеться про окуповані території України та Японії.

Міністерство оборони Японії у Twitter зазначило, що бесіду провели за допомогою відеозв'язку. У повідомленні вказано, що Резніков дякував Японії за надання касок та бронежилетів.

Після Другої світової війни острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан та група Хабомаї – увійшли до складу СРСР. Японія вважає їх своїми Північними територіями, окупованими СРСР, і домагається повернення островів під юрисдикцію Токіо. Через суперечку про Курильські острови Японія і РФ досі не уклали мирного договору після закінчення Другої світової.

Контекст:

У вересні 2018 року президент РФ Володимир Путін запропонував Японії укласти мирний договір до кінця року без попередніх умов. Проте секретар кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суга того ж дня заявив, що до вирішення територіальної суперечки про Курильські острови це неможливо.

Згодом переговори про Курили застопорилися.

Після вторгнення Росії в Україну прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що Курильські острови належать Японії. Попередній уряд на чолі із Сіндзо Абе уникав таких формулювань, сподіваючись досягти прогресу за мирним договором між РФ і Японією, зазначали місцеві ЗМІ.