Росія та Саудівська Аравія домовилися продовжити замороження нафтовидобутку

25 травня на зустрічі ОПЕК може бути ухвалено остаточне рішення про замороження нафтовидобутку ще на дев'ять місяців
Фото: minenergo.gov.ru

Москва та Ер-Ріяд дійшли згоди про необхідність продовжити ще на дев'ять місяців обмеження рівня видобутку найбільшими виробниками нафти, що спричинило зростання світових цін на нафту на 1,6%.

Росія та Саудівська Аравія узгодили єдину позицію, згідно з якою країни Організації країн – експортерів нафти (ОПЕК) мають продовжити замороження нафтовидобутку на нинішньому рівні до березня 2018 року, повідомляє прес-служба міністерства енергетики Росії.

Про це заявили міністр енергетики РФ Олександр Новак і міністр енергетики, промисловості та мінеральних ресурсів Королівства Саудівська Аравія Халід аль-Фалих на спільній прес-конференції за підсумками переговорів у Пекіні в понеділок, 15 травня.

"Міністри дійшли порозуміння про те, що для досягнення основної мети зусиль зі стабілізації ринку – доведення обсягів світових запасів нафти до середніх за останні п'ять років значень, а також для підтвердження рішучості виробників забезпечити стабільність, передбачуваність і поступальний розвиток ринку – необхідне продовження спільних добровільних дій провідних виробників нафти на дев'ять місяців до 31 березня 2018 року", – ідеться в повідомленні.

Остаточне рішення з цього питання мають ухвалити на зустрічі країн ОПЕК у Відні 25 травня, передає Deutsche Welle.

Відео: Радіо Свобода / YouTube

Наприкінці листопада 2016 року Організація країн – експортерів нафти вирішила скоротити видобуток на 1,2 млн барелів – до 32,5 млн на день, після чого нафта подорожчала. Рішення ОПЕК зобов'язалися виконувати кілька великих виробників нафти, що не входять у картель, зокрема і Росія.

В останні тижні еталонна нафта Brent коштує приблизно $50–51 за барель. Після повідомлень про домовленості між РФ і Саудівською Аравією ціни на нафту марок Brent і WTI піднялися на 1,6% до $51,64 і $48,61 за барель відповідно.