Росія має припинити бомбовий терор проти цивільної інфраструктури України – Шольц

Шольц: Росія має завершити війну і вивести свої війська. Негайно
Фото: ЕРА
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликає Росію припинити обстріли цивільної інфраструктури України, завершити війну і вивести свої війська з української території.

Про це він заявив під час пресконцеренції з главою уряду Франції Елізабет Борн у Берліні, повідомляє "Укрінформ".

"З огляду на російську загарбницьку війну наш спільний меседж: бомбовий терор Росії проти цивільної інфраструктури України повинен припинитися. Росія повинна завершити війну та вивести свої війська. Негайно", – сказав Шольц.

Він додав, що Німеччина і Франція роблять усе, щоб підтримати Україну. Наразі акцент зробили на відновленні енергетичної інфраструктури України, повідомив Шольц.

Контекст:

Росія здійснює масовані обстріли критичної інфраструктури України від початку жовтня.

Унаслідок обстрілів 23 листопада загинуло 10 людей, повідомляли в МВС увечері того самого дня. Пізніше стало відомо про ще двох загиблих у Вишгороді. Влучання в об'єкти критичної інфраструктури та інші об'єкти було зафіксовано, зокрема, у Києві, Київській, Львівській та Кіровоградській областях.

Через пошкодження об'єктів енергосистеми чотири українські АЕС було від'єднано від мережі, проблеми з електро-, водо- та теплопостачанням фіксували по всій країні.

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, українські захисники збили 51 із 70 російських ракет і п'ять ударних БПЛА. Водночас президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначали, що окупанти випустили по Україні 67 ракет.

До вечора 24 листопада виробники електроенергії забезпечили приблизно 50% потреб українців, працювала значна частина ГЕС і ТЕС, набирали потужність атомні станції, проінформувала пресслужба "Укренерго". До 11.00 25 листопада дефіцит електроенергії в Україні, за даними компанії, скоротили до 30% від потреби. Станом на ранок 26 листопада рівень дефіциту в енергосистемі знизили до 25%.