Росія оголосить у міжнародний розшук програміста, який оприлюднив відеоархів із тортурами в колоніях

Найближчим часом Сергія Савельєва оголосять у міжнародний розшук
Скріншот: Осторожно, Собчак / YouTube

Управління МВС Росії в Саратовській області готує документи для оголошення в міжнародний розшук громадянина Білорусі Сергія Савельєва, який передав відеоархів із тортурами в саратовській колонії правозахисному проєкту Gulagu.net. Про це 28 жовтня повідомило агентство "РИА Новости" з посиланням на відповідь пресслужби відомства.

Термінів оголошення Савельєва в розшук у МВС РФ не уточнили.

Контекст:

4 жовтня голова правозахисної організації Gulagu.net Володимир Осєчкін заявив у Facebook, що одержав понад 40 гігабайтів відеоматеріалів, фото та документів, які "доводять, що в установах Федеральної служби виконання покарань діють зондеркоманди негласних агентів ФСБ і ФСВП, які за завданням кураторів катують і ґвалтують ув'язнених". За інформацією правозахисника, відео потрібні були силовикам як компромат на ув'язнених.

За словами Осєчкіна, архів йому передав програміст із Білорусі Савельєв, який відбував строк у Саратовській області та обслуговував камери й відеореєстратори в обласній туберкульозній лікарні №1 Саратова.

5 жовтня Gulagu.net опублікував перші два відео тортур та зґвалтувань ув'язнених у туберкульозній лікарні Федеральної служби виконання покарань №1 у російському Саратові. Ще низку відео проєкт надав журналістам.

Після оприлюднення відео Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу щодо сексуального насильства над ув'язненими, а начальника саратовської тюремної лікарні Павла Гаценка звільнили.

Савельєв розповідав 19 жовтня, що після звільнення російські силовики допитували та обшукували його, намагаючись знайти флешку чи ноутбук із відеозаписами, які він виніс із в'язниці. Він погодився співпрацювати, але вирішив утекти з країни і незабаром опинився у Франції, де попросив політичного притулку.

23 жовтня стало відомо, що Савельєва оголосили в розшук у Росії. Як пише "РИА Новости", саратовський суд заочно заарештував чоловіка на два місяці від дня фактичного затримання. Його обвинувачують у неправомірному доступі до комп'ютерної інформації під час перебування в колонії.