Росія доправить до Білорусі партію БТР і бойові вертольоти

Білорусь отримає два батальйонні комплекти БТР-82А
Фото: militaryarms.ru

Російська сторона підписала з білоруською контракти на постачанню двох батальйонних комплектів БТР-82А виробництва ПАТ "Арзамасский машиностроительный завод" і першої партії з чотирьох вертольотів Мі-35М.

Росія доправить до Білорусі партію БТР і кілька бойових вертольотів Мі-35М. Про це 24 серпня повідомила пресслужба міноборони Білорусі.

Контракти на постачання підписали на міжнародному військово-технічному форумі "Армія-2020". Зокрема, Росія доправить до Білорусі два батальйонні комплекти БТР-82А виробництва ПАТ "Арзамасский машиностроительный завод" і першу партію з чотирьох вертольотів Мі-35М.

Окрім того, влада Білорусі підписала план взаємодії з концерном "Алмаз-Антей" щодо питань постачання сучасних систем протиповітряної оборони.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ятеро кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети.

Під час протестів затримали приблизно 7 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, троє учасників мітингів загинули, проте правозахисники та білоруські ЗМІ повідомляють про п'ятьох жертв. 

22 серпня Лукашенко заявив, що привів збройні сили країни в бойову готовність через "ворушіння" військ НАТО на території Польщі і Литви. Лукашенко сказав, що йому довелося вдатися до такого кроку вперше за чверть століття.

У Польщі відкинули звинувачення президента Білорусі. Глава канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський назвав заяви Лукашенка пропагандою і підкреслив, що Польща поважає суверенітет і територіальну цілісність інших держав.

Після розмови із президентом РФ Володимиром Путіним Лукашенко сказав, що Росія за першого запиту надасть Білорусі "всебічну допомогу" для забезпечення безпеки.

Міноборони Білорусі на тлі протестів оголосило в низці частин повну бойову готовність із викликом військовослужбовців із запасу.

Агентство "Интерфакс-Запад" зазначило, що збройні сили Білорусі 2831 серпня планують провести масштабні тактичні навчання у Гродненській області, поблизу кордону з Литвою.