Росія вишле п'ятьох польських дипломатів, оскільки Варшава "підспівує адміністрації президента США"

У Росії заявили, що у Варшаві "підспівують" адміністрації США, вимагаючи від'їзду з Польщі трьох російських дипломатів
Фото: depositphotos.com
Росія висилає трьох польських дипломатів після того, як Польща оголосила персонами нон ґрата трьох російських дипломатів. Про це йдеться на сайті міністерства закордонних справ Росії.

МЗС Росії зазначає, що США й далі "недалекоглядно роблять ставку" на "збанкрутілі сценарії "стримування Москви", і Варшава підтримує "випади" адміністрації Джо Байдена.

"До речі, звернули увагу, як швидко у Варшаві "підспівали" адміністрації США, вимагаючи від'їзду з Польщі трьох російських дипломатів. З нашого боку з Росії буде вислано п'ятьох польських дипломатів", – заявили в російському відомстві.

Контекст:

США 15 квітня ввели новий санкційний пакет проти Росії. Обмеження торкнулися 32 осіб, причетних до втручання у вибори президента США у 2020 році, і шести технологічних російських компаній, які надають кіберпідтримку російським спецслужбам, повідомили в Білому домі. Крім того, міністерство фінансів США видало директиву, яка забороняє американським фінансовим інститутам безпосередньо купувати боргові зобов'язання, випущені Центробанком, Фондом національного добробуту РФ або міністерством фінансів після 14 червня 2021 року.

Також США вирішили вислати з країни 10 співробітників російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб.

У співпраці з Євросоюзом, Великобританією, Австралією та Канадою Сполучені Штати ввели нові санкції проти РФ через окупацію Криму.

Росія 16 квітня оголосила про зустрічні санкції проти США. До санкційного списку потрапили генеральний прокурор США Меррік Гарланд, директор ФБР Крістофер Рей, директор Федерального бюро в'язниць США Майкл Карвахаль, радниця президента США із внутрішньої політики, колишня постійна представниця при ООН і помічниця з національної безпеки Сьюзан Райс та інші.

Це сталося на тлі загострення ситуації на сході України і збільшенні Росією військової присутності на кордоні з Україною, а також в окупованому Криму.

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак 30 березня повідомив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму, що створює загрозу воєнній безпеці держави. Українська розвідка заявила, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території через введення регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

Через ескалацію ситуації на Донбасі командування військ США в Європі оголосило максимальну готовність. За даними Білого дому і Держдепартаменту США, чисельність російських військ біля кордону з Україною найбільша із 2014 року.

За даними української розвідки, станом на початок березня біля кордону з Україною РФ розмістила приблизно 89 тис. військовослужбовців. За прогнозом начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, до 20 квітня їхня кількість зросте до 110 тис.