Росія витратила €100 млн на спроби зірвати вибори в Молдові – віцепрем'єрка

Вибори президента і референдум у Молдові відбудуться 20 жовтня
Фото: ЕРА

Країна-агресор Росія витратила приблизно €100 млн на спроби зірвати вибори в Молдові. Про це віцепрем'єрка з євроінтеграції Молдови Крістіна Герасімова заявила в інтерв'ю Bloomberg, яке вийшло 18 жовтня.

За її словами, ідеться про поширення дезінформації, дестабілізацію ситуації у країні й виплати виборцям.

Герасімова попередила: якщо в Молдові ця тактика спрацює, РФ може використати її й в інших європейських країнах.

"Нашим партнерам має бути зрозуміло одне: ми є полігоном для випробування нових методів, і все, що спрацює в Молдові, буде використано і в інших країнах", – заявила вона. Мета РФ – не допустити, щоб Молдова стала членом ЄС, каже віцепрем'єрка. Тому, за її словами, Москва поширює наратив, що нібито "поворот у бік Брюсселя рівнозначний вибору війни".

20 жовтня у країні відбудуться президентські вибори і референдум щодо євроінтеграції. Опитування свідчать про підтримку більшості громадян євроінтеграційного курсу, однак РФ вдається до "безпрецедентних" спроб підірвати демократичні інституції у країні, зазначає Bloomberg.

17 жовтня керівник Генерального інспекторату Молдови Віорел Чернаутяну і директор Служби інформації і безпеки країни Олександр Мустяце заявили про викриття угруповання, яке планувало масові заворушення напередодні президентських виборів і референдуму, пише NewsMaker.

За їхніми даними, понад 100 громадян Молдови пройшли у РФ тренування, на яких їм розповідали про технічні особливості протестів і протистояння силовим структурам. Також їх навчали виготовлення вибухівки, керування дронами та інших технік для провокацій, заявили силовики. Навчали цих громадян Молдови, зокрема, бойовики ПВК "Вагнер", визнаної у світі злочинною організацією, і військова структура "Ферма", кажуть Чернаутяну і Мустяце.

Глава Антикорупційної прокуратури Молдови Вероніка Драгалін говорила, що правоохоронці виявили 130 тис. молдован, на чиї рахунки лише у вересні надійшло з РФ $15 млн, зазначає NewsMaker.

Чернаутяну тоді говорив, що гроші надходять активістам блоку, пов'язаного з лідером партії "Шор" Іланом Шором, якого в Молдові засудили до 15 років і проти якого ЄС ввів санкції. Саму партію в Молдові розформували, а Шор ще раніше втік до Ізраїлю, додає "Настоящее время".

Гроші переказують на картки банку, пов'язаного з міноборони країни-агресора, пише Bloomberg. За словами поліцейського, отримувачам грошей у Telegram надсилають інструкції, як голосувати й поширювати дезінформацію про Європейський союз.

Контекст:

У президенти Молдови балотується 11 кандидатів, серед них і чинна президентка Мая Санду. Її вважають фаворитом перегонів, пише NewsMaker. Також у списку є колишній прем'єр-міністр Молдови Васілє Тарлєв, який може бути пов'язаним із Шором і який, за даними NM, останнім часом "зачастив до Москви". Його ім'я обговорювали в Москві у списку тих, хто міг би бути проросійським кандидатом у президенти, підтриманим Шором, пише ЗМІ.

Також свої кандидатури подали колишній генпрокурор Олександр Стояногло (його підтримав колишній президент Ігор Додон, відомий проросійськими поглядами), колишній мер міста Бєльці Ренато Усатий, колишній соратник Санду Андрей Нестасе й інші.