Росіянин Бут брав участь у продажі зброї єменським хуситам – WSJ

Росіянин Віктор Бут, за даними WSJ, повернувся до продажу зброї
Фото: ЕРА

Росіянин Віктор Бут, якого засудили у США за торгівлю зброєю і підтримку тероризму та якого обміняли на американську баскетболістку Бріттні Грайнер, міг брати участь у продажі зброї єменським хуситам. Про це йдеться в розслідуванні The Wall Street Journal, опублікованому 7 жовтня.

"Коли в серпні емісари хуситів відвідали Москву, щоб домовитися про закупівлю автоматичної зброї на $10 млн, вони зустріли знайоме обличчя – вусатого Бута", – пише видання з посиланням на джерела в одній із європейських служб безпеки й інших анонімних співрозмовників.

Угода, у якій Бут був посередником, за даними WSJ, передбачає постачання бойовикам автоматів АК-74. Крім цього, джерела видання стверджують, що хусити обговорювали можливість купівлі протитанкових ракет "Корнет" і зенітної зброї. Перші постачання можуть відбутися в жовтні цього року – імовірно, вантажі доправлять у порт Ходейда під прикриттям постачання продовольства.

Представники хуситів і Кремля відмовилися коментувати дані WSJ. Бут в інтерв'ю російському пропагандистському агентству ТАСС назвав звинувачення "необґрунтованими", однак не відповів на запитання, чи повернувся він у бізнес із постачання зброї.

Контекст:

Віктора Бута, відомого як "торговець смертю", 2012 року засудили у США до 25 років тюрми за продаж великої партії зброї лівому колумбійському угрупованню ФАРК, визнаному у США терористичним.

У грудні 2022-го президент США Джо Байден помилував Бута в межах обміну на американську баскетболістку Бріттні Грайнер, яку влада РФ засудила за перевезення наркотиків