Російська прокуратура попросила вибачення в жительки Барнаула, проти якої відкривали кримінальну справу за шаржі в соцмережах

Мотузну обвинувачували в екстремізмі
Фото: Frolová / Twitter

Марія Мотузна, яку влада РФ обвинуватила в екстремізмі за публікацію карикатур у соцмережах, отримала лист із вибаченнями від прокурора.

Прокуратура Індустріального району Барнаула офіційно попросила вибачення від імені держави в Марії Мотузної, проти якої порушували кримінальну справу про екстремізм через картинки у "ВКонтакте". Лист за підписом заступника прокурора Романа Голікова Мотузна опублікувала 19 лютого у Twitter.

"Дякую, так приємно", – прокоментувала вона.

У документі йдеться, що кримінальне переслідування припинили через відсутність у її діях складу злочину. Тепер Мотузна має право вимагати компенсацію за завдану моральну шкоду.

Кримінальну справу стосовно жительки Барнаула офіційно припинено у грудні 2018 року, уточнили у прокуратурі.

Улітку 2018 року слідчі з Барнаула виявили в архіві сторінки Мотузної у "ВКонтакте" за 2015 рік кілька мемів із зображенням Христа. Проти дівчини завели кримінальні справи за статтями про екстремізм і образу почуттів вірян.

На думку Мотузної, справжня причина її переслідування – громадська діяльність: вона неодноразово публікувала в соцмережах анонси опозиційних мітингів, зокрема акцій Олексія Навального.

У жовтні Мотузна виїхала в Україну, після чого, за словами її представника, збиралася просити політичного притулку на Заході.

9 жовтня Індустріальний районний суд Барнаула передав справу Мотузної на перегляд у прокуратуру. Адвокат обвинуваченої наполягав на припиненні кримінальної справи через ухваленням постанови Верховного суду Росії про декриміналізацію ст. 282 Кримінального кодексу, що стосується репостів у соцмережах.