Російське МЗС опублікувало фото Ле Пен, коментуючи вибори у Франції. Політикиня назвала це провокацією

Як пише Politico, зв'язки Ле Пен із РФ "добре відомі"
Фото: ЕРА

3 липня, після оголошення результатів виборів у парламент Франції, міністерство закордонних справ країни-агресора РФ опублікувало в Х (колишній Twitter) заяву заступника речника МЗС Андрія Настасіна, який стверджує, що в настроях більшості громадян Франції відбулися "глибокі зміни". 

"Народ Франції прагне суверенної зовнішньої політики, що відповідає його національним інтересам, і відмови від диктату Вашингтона і Брюсселя. Французькі чиновники не зможуть ігнорувати ці глибокі зрушення в настроях більшості громадян", – процитувало МЗС Настасіна і проілюструвало твіт фотографією лідерки французької ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен.

Politico дійшло висновку, що так російське МЗС привітало Ле Пен із перемогою на виборах (її політсила лідирувала в першому турі дострокових парламентських виборів, другий заплановано на 7 липня). Її зв'язки з РФ "добре відомі", наголосив ЗМІ.  

Сама Ле Пен наступного дня в коментарі TF1 INFO обурилася цим твітом. Вона заявила, що "абсолютно не відчуває відповідальності за російські провокації" проти Франції і її президента Еммануеля Макрона. На її думку, якби у Москви була "якась зацікавленість", то про це не писали б у соцмережі. 

"Я думаю, що це провокації і, ймовірно, навіть невелике втручання. Коли ви робите такий показний і провокативний твіт, це можна порівняти зі втручанням", – заявила вона.

Контекст:

Марін Ле Пен відома своїми неоднозначними висловлюваннями щодо російсько-української війни. 2014 року вона оголосила, що визнає результати так званого референдуму у Криму. За визнання законною окупації півострова "Національний фронт" отримував фінансову винагороду з боку РФ, повідомляло французьке видання Le Monde. Партія Ле Пен неодноразово одержувала кредити від російських банків в обмін на підтримку політики РФ в Україні, а у травні 2014 року Ле Пен назвала президента РФ Володимира Путіна своїм однодумцем. У червні 2023 року спецрозслідування французького парламенту виявило тісні зв'язки між партією Ле Пен і РФ.

Однак під час дебатів у парламенті в березні 2024 року політикиня розкритикувала Росію за її війну в Україні.

5 липня, вже після першого туру виборів, Ле Пен заявила, що прем'єр-міністр від її політсили не дозволить Україні застосовувати французьку далекобійну зброю для ударів по країні-агресору.