Російські далекобійники на знак протесту на тиждень залишать фури на трасах

"Платон" – останній цвях у віко труни для підприємців
Фото: Арсений Веснин / Twitter
Учасники всеросійської акції проти системи збирання плати за проїзд федеральними трасами "Платон" заявили, що всі вантажні автомобілі вагою понад 12 т братимуть участь у страйку.

У Росії третій день тривають масові протести далекобійників проти системи збирання плати за проїзд федеральними трасами "Платон", повідомляє "Настоящее время". Так, учасники акції в Іркутську заявили, що протест буде безстроковим.

"Я заявляю нашому урядові, що на сьогодні всі автомобілі понад 12 т стануть на всеросійський страйк. Вимоги прості: потрібно дати людям роботу", – сказав учасник акції у відеозверненні, опублікованому на сторінці в Facebook.

"Стояти тут (на дорогах."ГОРДОН") будемо тиждень, донесіть до людей, потім ми роз'їдемося по стоянках", – підкреслив ще один водій.

Мітингувальники зазначили, що на сьогодні не вірять урядові й президентові. Крім того, водії акцентували на тому, що, крім збору за проїзд федеральними трасами, справно платять до державної скарбниці транспортний податок і акциз.

"Платон" для мене – останній цвях у кришку труни як для підприємця", – зазначив водій.

Учасники протесту також запевнили, що від початку дії системи "Платон" дороги в Росії не покращилися, і запросили перших осіб держави переконатися в цьому особисто – взяти участь в автопробігу від Москви і Владивостока.

Крім того, люди обурені мовчанням російських мас-медіа, які висвітлюють акцію протесту.

Масова акція протесту далекобійників, які виступають проти системи "Платон", стартувала 27 березня у всіх регіонах Росії. Протестувальники викотили фури на узбіччя трас і пообіцяли продовжувати страйки до скасування зборів.

Цього ж дня у Санкт-Петербурзі на площі Пролетарської Диктатури учасники протесту підпалили автомобіль "Нива", в якому лежали покришки.

У списку висунутих водіями вимог – повна відміна системи "Платон" (або її реорганізація під транзитний транспорт з переданням управління державі), скасування транспортного податку, приведення режиму праці і відпочинку водіїв у відповідність до російських реалій, надання перевізникам обґрунтування розрахунків розміру акцизу на паливо.

Акції проти впровадження системи "Платон" у Росії проходять з кінця 2015 року.