Російський "Газпром" пригрозив за 48 годин припинити постачання газу до Молдови

"Газпром" розчарований невиконанням Молдовою своїх контрактних зобов'язань, зазначив Купріянов
Фото: EPA
Російський "Газпром" попередив Молдову, що через відсутність виплати може припинити постачання газу до країни за дві доби. Про це 22 листопада в ефірі телеканала "Россия 24" повідомив офіційний представник компанії Сергій Купріянов.

Згідно з умовами нового контракту, підписаного між Молдовою та "Газпромом", черговий строк виплати за російський газ – 22 листопада.

За словами Купріянова, "Газпром" украй розчарований невиконанням Молдовою своїх контрактних зобов'язань".

Він зазначив, що російський монополіст підписав п'ятирічний контракт із Кишиневом із "істотним і важливим пунктом: Молдова вчасно здійснює 100% поточних платежів за газ".

Постачання газу до Молдови за новим контрактом розпочали 1 листопада. За його умовами, Молдова закуповує газ із Росії у листопаді за ціною $450 за 1 тис. м&³3;.

У зв'язку зі зростанням закупівельних цін на газ, передбачених контрактом із російським "Газпромом", вартість газу для кінцевих споживачів у Молдові підвищили більш ніж удвічі.

Контекст:

У 2006 році Росія та Молдова уклали контракт на постачання газу, який вони неодноразово продовжували. Черговий строк дії договору спливав 30 вересня 2021 року, і сторони продовжили його до кінця жовтня, зазначає РБК.

6 жовтня компанія "Молдовагаз" попросила споживачів скоротити витрати газу, оскільки країна споживає більше, ніж імпортує, зазначило видання.

22 жовтня парламент Молдови оголосив режим надзвичайного стану через газову кризу.

У МЗС Молдови заявили 25 жовтня, що держкомпанія Energocom підписала контракт із польською компанією PGNiG на постачання 1 млн м&³3; природного газу. До цього протягом 30 років Молдова купувала газ лише в російського "Газпрому". Крім того, Молдова закупила 1 млн м&³3; природного газу в компанії Vitol (Нідерланди). Загалом на відкритому ринку Молдова закупила 5 млн м&³3; газу – цього досить для задоволення попиту менш ніж на два дні, писало The Financial Times.

27 жовтня пресслужба "Молдоватрансгазу" повідомила, що Молдова отримала газ у борг від України та Румунії для підтримки тиску в газотранспортній мережі країни.

Єврокомісія надала Молдові €60 млн, щоб допомогти країні впоратися з енергетичною кризою.

29 жовтня Молдова продовжила контракт із "Газпромом" на п'ять років з використанням формули розрахунку ціни на газ, яку запропонувала молдовська сторона.