"Російський літак не сяде в ЄС". НУО Грузії звинуватили владу в саботажі набуття статусу кандидата на вступ до ЄС

Грузини виступають проти рішення влади відновити авіасполучення з Росією
Фото: EPA

Понад 100 неурядових організацій звинуватили грузинську владу в саботажі набуття статусу кандидата на вступ до Євросоюзу через поновлення авіасполучення з Росією. Відповідну заяву під назвою "Російський літак не сяде в ЄС" 18 травня опублікувала організація Transparency International Georgia.

"Рішення грузинської влади дозволити прямі рейси між Тбілісі й Москвою є навмисним актом саботажу проти прагнення Грузії набути статусу кандидата у члени ЄС. Європейський союз прямо заявив, що польоти в Росію та з Росії не дозволені його членам і партнерам, і ця дія грузинського уряду викликає стурбованість щодо прихильності Грузії до дотримання правил ЄС у зовнішній політиці, як це передбачено Угодою про асоціацію", – ідеться в заяві.

Автори заяви зазначили, що всупереч волі 89% грузинського народу й у суперечності зі ст. 78 конституції Грузії, уряд Грузії й далі змінює свій зовнішньополітичний курс.

"До визначення статусу кандидата на членство в ЄС такий демарш іде врозріз із зовнішніми устремліннями грузинського народу, який дістав такі переваги, як безвізовий режим і пряме авіасполучення з ЄС, а не з Росією", – написали автори звернення.

У заяві йдеться, що грузинський народ уже відчуває негативні наслідки через зовнішню політику уряду, що призвело до значного припливу російських іммігрантів у Грузію, а як підсумок – до різкого зростання цін, що створює додаткове фінансове навантаження на грузинських громадян.

"Ми закликаємо уряд Грузії припинити дії, які саботують набуття статусу кандидата у члени ЄС, і негайно скасувати рішення про початок прямого авіасполучення з Росією. Продовження цього шляху завдасть ще більшої шкоди інтересам Грузії", – підсумували автори заяви.

Документ підписали "Міжнародна прозорість – Грузія", "Асоціація молодих юристів Грузії", "Міжнародне товариство за справедливі вибори й демократію", фонд "Відкрите суспільство – Грузія", "Інститут розвитку свободи інформації" та інші організації.

Контекст:

Пряме авіасполучення між Росією і Грузією перервали у 2019 році рішення про це ухвалила Москва в односторонньому порядку після початку антиросійських протестів у Тбілісі.

10 травня 2023 року президент РФ Володимир Путін підписав укази про скасування візового режиму для громадян Грузії і дозвіл прямого авіасполучення із цією країною з 15 травня. Міністерство закордонних справ Росії також відкликало рекомендацію для росіян утриматися від поїздок у Грузію. 16 травня Грузія надала можливість ще одному перевізнику виконувати прямі авіарейси до Росії й назад. Після російського "Азимута" дозвіл на перельоти дістала грузинська компанія Georgian Airways.

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді України Давид Арахамія, коментуючи це рішення, заявив, що жодна країна, яка поважає себе, не співпрацює з Росією. "Браво. Чекаю з нетерпінням новин про заміну ларі на рубль. Нас більше нічого не здивує", – написав він у Facebook.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі 10 травня заявила, що країна має ввести для громадян Росії обмеження на безвізове перебування строком 90 днів. Вона назвала кроки Кремля "провокацією", яка має компенсувати крах і поразку, котрих Росія зазнає у війні з Україною.

У січні, коли голова керівної партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив про можливість відновлення прямого авіасполучення між Росією і Грузією, ЄС і США попередили Грузію про ймовірні санкції. Тоді ж у МЗС України назвали це "обміном реверансами" на тлі безкарних злочинів Росії проти грузинського народу й окупації частини грузинської території.