Російський суд заарештував активи трьох західних банків на €700 млн – Financial Times

Суд у РФ наклав арешт на €463 млн активів UniCredit, а також на активи ще двох банків
Фото: EPA

Суд Санкт-Петербурга (РФ) заарештував активи трьох західних банків – UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank – на суму понад €700 млн. Про це 18 травня пише Financial Times.

Видання зазначає, що цей арешт є одним із найбільших кроків Росії проти західних кредиторів відтоді, як вторгнення країни-агресора РФ в Україну спонукало більшість міжнародних кредиторів вивести або згорнути свій бізнес у Росії. Це відбулося після того, як Європейський центральний банк порадив кредиторам єврозони, які ведуть операції у країні, прискорити свої плани виходу.

Ці кроки застосували вслід за позовом із боку "Русхимальянса", дочірньої компанії російського нафтогазового гіганта "Газпром", який володіє монополією на експорт трубопровідного газу.

Зокрема, суд 16 травня наклав арешт на €463 млн активів, які належать італійському UniCredit, що еквівалентно приблизно 4,5% його активів у країні. Того самого дня суд наклав арешт на €238,6 млн активів Deutsche Bank. Суд також постановив, що банк не може продати свій бізнес у Росії – для цього буде потрібно схвалення нелегітимного президента РФ Володимира Путіна.

Також суд ухвалив рішення накласти арешт на активи Commerzbank, проте подробиці рішення та сума арешту поки невідомі. "Русхимальянс" просив суд заморозити до €94,9 млн активів кредитора.

Спір із західними банками почався у серпні 2023 року, коли "Русхимальянс" звернувся до арбітражного суду Санкт-Петербурга з вимогою виплатити банківські гарантії за контрактом із німецькою інжиніринговою компанією Linde, пояснює Financial Times. Із компанією уклали контракт на проєктування, постачання обладнання та будівництво комплексу.

За рік Linde зупинила роботу через санкції ЄС. Тоді "Русхимальянс" звернувся до банків-гарантів, які відмовилися виконувати свої зобов'язання, оскільки "платіж російській компанії може порушити європейські санкції", ідеться в позові компанії. До списку поручителів також увійшли Bayerische Landesbank і Landesbank Baden-Württemberg, проти яких "Русхимальянс" також подав позови в петербурзький суд.

Контекст:

Найбільші європейські банки, попри санкції й обіцянки вийти з Росії, і далі працюють там. За даними Bloomberg, їхні доходи там від початку російського вторгнення зросли втричі. Європейський центральний банк (ЄЦБ) у травні посилив тиск на кредиторів, щоб ті прискорили вихід банків із РФ.

Агентство Reuters писало у квітні, що ЄЦБ планує наказати італійському UniCredit, другому найбільшому банку країн ЄС у Росії, кардинально скоротити свої активи у РФ.