Російський трубоукладальник повернувся в зону добудови "Північного потоку – 2"

У грудні завершили будівництво відрізка "Північного потоку – 2" в Німеччині
Фото: EPA
Російський трубоукладальник "Академік Черський" вирушив до виключної економічної зони Данії, де добудовують газопровід "Північний потік – 2".

Російський трубоукладальник "Академік Черський", який провів місяць біля берегів Калінінграда, повернувся до місця будівництва газопроводу "Північний потік – 2". Про це 6 січня повідомило агентство РБК, посилаючись на дані порталу із відстеження суден Marine Traffic.

"Коммерсантъ" зазначав, що трубоукладальник прибув до виключної економічної зони Данії, де є останній недобудований відрізок газопроводу.

РБК підкреслювало, що трубоукладальник був у режимі обмеженого маневрування. В його бік прямували судна постачання "Умка" й Errie, про це свідчили дані моніторингового ресурсу Vesselfinder.

В агентстві також уточнили, що на рейді німецького порту Мукран, де зберігають труби для добудови "Північного потоку – 2", перебуває судно постачання "Іван Сидоренко".

"Академік Черський" разом з іншим російським судном "Фортуна" взявся за добудову "Північного потоку – 2" 5 грудня. Раніше цими роботами займалася швейцарська компанія Allseas, але вона відкликала свої кораблі через санкції США. 9 грудня "Академік Черський" покинув зону добудови "Північного потоку – 2".

"Північний потік – 2" – газопровід, який має з'єднати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Довжина маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Повідомляли, що вартість проєкту – €9,9 млрд. Станом на грудень 2019 року добудували 93,5% газопроводу, повідомляв офіційний представник оператора проєкту – компанії Nord Stream 2 AG – Єнс Мюллер.

Влада США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви і Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

11 грудня 2020 року будівництво газопроводу відновили. Того ж дня Сенат США слідом за Палатою представників підтримав проєкт оборонного бюджету країни на 2021 рік, який передбачає посилення санкцій проти "Північного потоку – 2", однак американський президент Дональд Трамп ветував його. У Конгресі США "легко відхилили вето" Трампа. "За" проголосував 81 сенатор, "проти" – 13.

Обраний президент США Джо Байден, за даними ЗМІ, має жорстку позицію щодо "Північного потоку – 2". Він хоче назавжди зупинити цей проєкт, писала німецька газета Bild. Путін сподівається, що адміністрація Байдена не стане перешкоджати добудові газопроводу.

Німецьке агентство dpa 28 грудня повідомило про завершення будівництва ділянки трубопроводу "Північний потік – 2" довжиною 2,6 км у виключній економічній зоні Німеччини.