Роскомнагляд висунув вимогу, щоб проєкти "Радио Свобода" видалили десятки публікацій. За відмову погрожує блокуванням

Матеріали, які вимагає заблокувати Роскомнагляд, написано, зокрема, на підставі розслідувань ФБК Навального
Фото: depositphotos.com
Роскомнагляд надіслав "Радио Свобода" більш ніж 40 письмових повідомлень із вимогою видалити десятки публікацій, написаних на підставі розслідувань "Проекта" та Фонду боротьби з корупцією, який заснував російський опозиціонер Олексій Навальний.

Повідомлення російській редакції медіакорпорації надійшло ввечері 4 лютого та в ніч на 5 лютого, повідомив сайт "Радио Свобода".

Матеріали, які вимагає видалити Роскомнагляд, про дочок та інших членів сім'ї президента Росії Володимира Путіна, про підприємця Євгена Пригожина та його бізнес, а також про розроблення нервово-паралітичного агента "Новачок".

"У листах відомство посилається на вимоги Генеральної прокуратури, у яких ідеться, що інформаційні матеріали організацій, визнаних у Росії небажаними та екстремістськими, має бути видалено з публічного простору. Роскомнагляд погрожує блокуванням сайтів "Радио Свобода" в тому випадку, якщо публікації не буде вилучено протягом однієї доби з моменту одержання повідомлень", – ідеться у статті.

Понад 30 таких листів надішло до інших проєктів медіакорпорації, серед них – "Радіо Свобода" і канал "Настоящее время". Директор корпорації Radio Free Europe / Radio Liberty Джеймі Флай сказав, що проєкти не виконуватимуть вимог Роскомнагляду.

"Ми не дозволимо Кремлю диктувати нам редакційні рішення", – заявив він. Вимогу російського відомства Флай назвав "обурливим актом політичної цензури".

"Настоящее время" зазначає, що 1 лютого Роскомнагляд таку саму вимогу надіслав телеканалу "Дождь", радіостанції "Эхо Москвы", виданням "Медуза", "Новая газета", Znak.com, "Свободные новости" і порталу "Весьма". Після цього "Медуза", "Дождь", "Свободные новости", "Новая газета" та Znak.com повідомили, що виконали вимогу й видалили матеріали зі списку Роскомнагляду.

Контекст:

У червні 2021 року Мосміськсуд визнав засновані Навальним фонди та штаби екстремістськими. Наразі діяльність фондів офіційно заборонено, а їхніх членів і навіть просто прихильників, згідно з новим законом, не може бути обрано до законодавчих органів усіх рівнів протягом кількох років.

Навальний заявив, що рішення Мосміськсуду не змусить його самого та його прихильників відступити від своїх цілей.

У вересні 2021 року щодо Навального, а також його прихильників Леоніда Волкова та Івана Жданова у РФ порушили кримінальну справу про створення та керування екстремістським угрупованням, а в січні Навального і кількох його прихильників занесли до переліку терористів у Росії.