"Розслабилися, але ще зарано". Голубовська заявила, що вакцина може не захистити від "бразильського" штаму коронавірусу

Голубовська: Люди можуть також повторно заражатися і хворіти на COVID-19
Фото: Ольга Голубовская / Facebook
Українська лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська вважає, що наявні на сьогодні вакцини можуть не діяти проти нових штамів COVID-19.

Нові штами коронавірусу SARS-CoV-2 можуть ухилятися від імунної системи організму людини. Про це 27 січня заявила українська лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook.

оки немає чітких даних, що "британський" і "бразильський" штами зумовлюють важчі форми захворювання, проте ["бразильський" штам] Р.1 має мутації, які дають йому змогу ухилятися від імунної системи організму. Це означає, що наявні на сьогодні вакцини можуть не діяти проти нього, окрім того, люди можуть також повторно заражатися і хворіти на COVID-19", – заявила вона.

Лікарка додала, що й експерти ВООЗ заявляють про те, що вакцинація не завадить поширенню вірусу і має більше індивідуальне значення.

"Усі розслабилися, але ще зарано", – підкреслила вона.

За інформацією американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), уперше бразильську мутацію P.1 виявили у чотирьох мандрівників із Бразилії, яких протестували під час планового обстеження в аеропорту "Ханеда" (Токіо, Японія).

Washington Post повідомив, що 26 січня "бразильський" штам коронавірусу підтвердили у США.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Раніше було виявлено "британський" і "південно-африканський" штами коронавірусу.

Про виявлення нового типу коронавірусу, через який темпи поширення захворювання в деяких регіонах Великобританії різко зросли, 15 грудня 2020 року повідомив міністр охорони здоров'я Сполученого Королівства Метт Генкок. Головний санітарний лікар Британії, радник британського уряду з медицини Кріс Вітті говорив про високу швидкість поширення нового типу коронавірусу. Прем'єр-міністр країни Борис Джонсон заявив, що новий штам може бути заразнішим на 70%.

Повідомлення про штам 501.V2 у ПАР уперше з'явилися 18 грудня минулого року. Цей штам поширюється швидше, ніж SARS-CoV-2, і сильніше вражає молодих та здорових людей. Саме ця мутація і спричинила другу хвилю COVID-19 у ПАР. Згідно з даними МОЗ ПАР, приблизно 80–90% хворих на COVID-19 громадян у країні заражені саме штамом 501.V2.

Компанії Pfizer і BioNTech заявили, що їхня вакцина проти коронавірусу ефективна проти нових, заразніших, штамів, виявлених у Великобританії і Південно-Африканській Республіці.