Румунію вперше відвідали ядерні бомбардувальники США. Їх перехоплювали російські винищувачі

Два B-52 вперше приземлилися на авіабазі в Румунії
Фото: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro / Facebook

У Румунії 21 липня вперше в історії країни приземлилися стратегічні бомбардувальники США B-52 Stratofortress, які здатні нести ядерну зброю. Про це 21 липня повідомили у пресслужбі військово-повітряних сил США в Європі.

Два B-52 Stratofortress зі складу 2-го бомбардувального крила авіабази Барксдейл (штат Луїзіана) сіли на 57-й авіабазі Михаїл Когельничану поблизу портового міста Констанца, ідеться в повідомленні. Цю базу з 1999 року використовують повітряні сили США, а з 2024 року починають масштабне розширення – вона стане найбільшим форпостом НАТО на східному фланзі.

B-52 прибули в межах операції Bomber Task Force Europe. Вони виконуватимуть завдання у складі 20-ї бомбардувальної ескадрильї спільно з авіацією країн НАТО й інших союзників. Здебільшого це будуть відпрацювання сумісності й оборонних операцій, зазначили у пресслужбі. 

У командуванні США додали, що під час перельоту бомбардувальників B-52 над Баренцовим морем їх перехоплювало два російські винищувачі, але B-52 не змінили курсу й долетіли до Румунії за планом і "без пригод".