Одна лише вакцина не зупинить пандемію COVID-19 – Гебреєсус

Гебреєсус: Із самого початку ми знали, що вакцина матиме важливе значення для контролю пандемії
Фото: EPA

Вакцина доповнюватиме інші інструменти для боротьби із пандемією COVID-19, а не замінятиме їх, підкреслив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус.

Одна лише вакцина проти коронавірусу не зупинить епідемію. Про це у Twitter 16 листопада заявив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус.

"Одна лише вакцина не зупинить пандемію COVID-19. Ми все одно маємо продовжувати спостереження, тестування, ізоляцію та догляд, відстеження контактів і поміщення [контактних осіб] на карантин; залучати спільноти, закликати людей бути обережними", – написав він.

За словами Гебреєсуса, спочатку постачання вакцини буде обмеженим, тому пріоритет під час вакцинації надаватимуть медпрацівникам, літнім людям та іншим групам ризику.

"Ми сподіваємося, що це зменшить кількість смертей і дозволить системам охорони здоров'я впоратися із ситуацією, але вірусу все ще є куди рухатися... Із самого початку пандемії COVID-19 ми знали, що вакцина матиме важливе значення для контролю пандемії. Але важливо підкреслити, що вакцина доповнюватиме інші інструменти, які у нас є, а не замінятиме їх", – додав він.

Скріншот: Tedros Adhanom Ghebreyesus / Twitter

Спалах коронавірусної інфекції стався наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я станом на 3 листопада, у світі 47 виробників вакцини проти COVID-19 є кандидатами на клінічну оцінку виробленої вакцини. Доклінічні випробування проводять 155 компаній.

Американська компанія Pfizer 9 листопада заявила, що вакцина проти COVID-19 BNT162b2, розроблена спільно із німецькою BioNTech, показала понад 90% ефективності у третій фазі клінічних випробувань. Компанія ще продовжує дослідження. Гебреєсус назвав цю вакцину "дуже багатообіцяльною".