Санду висунула кандидата на пост прем'єр-міністра Молдови

Санду: Це професіоналка, що заслуговує на довіру
Фото: ЕРА

Президентка Молдови Мая Санду хоче бачити главою уряду країни колишню міністерку фінансів Наталію Гаврилицю.

Президентка Молдови Мая Санду 27 січня заявила, що підписала наказ про призначення кандидата на пост прем'єр-міністра країни. Про це повідомляє молдовське видання NewsMaker.

Санду хоче бачити главою уряду країни колишню міністерку фінансів Наталію Гаврилицю.

"Це професіоналка, що заслуговує на довіру. Я вже поставила перед нею завдання створити команду й підготувати програму, головною метою якої буде боротьба з корупцією й економічний розвиток", – сказала Санду.

Водночас глава держави зазначила, що, як і раніше, вважає дострокові парламентські вибори єдиним виходом із кризи.

"У громадян має бути право вибрати депутатів, які працюватимуть на їхнє благо. Зараз парламентські фракції можуть довести, що хочуть дострокових виборів", – підкреслила Санду.

Згідно з молдовським законодавством, у кандидата в прем'єри є 15 днів, щоб подати на затвердження парламенту склад і програму роботи уряду.

Прем'єр-міністр Молдови Іон Кіку 23 грудня 2020 року заявив, що уряд країни в повному складі подає у відставку.

Як пояснив Кіку, головна мета керівництва країни – це розпуск парламенту, а одним зі способів досягнення цього є відставка уряду.

Виконувачем обов'язків прем'єр-міністра країни після відставки Кіку став міністр закордонних справ Ауреліу Чокой.

8 грудня стало відомо, що партія Санду "Дія і солідарність" готова висунути вотум недовіри урядові країни. Головною вимогою була відставка Кіку. Санду водночас підкреслила, що необхідно розпустити парламент країни.