Сейм Литви підтримав заборону на придбання та зберігання зброї для росіян і білорусів

Документ про заборону на зброю для росіян і білорусів підтримало 106 депутатів Сейму Литви
Фото: Lietuvos Respublikos Seimas / Flickr
Сейм (однопалатний парламент) Литви 15 грудня затвердив поправки до закону про контроль над зброєю і боєприпасами (проєкт №XIVP-2179(2)) у країні, документ підтримало 106 депутатів.

Про це повідомляють на сайті парламенту.

За словами голови комітету Сейму з нацбезпеки та оборони Лаурінаса Кащюнаса, "стрільці, солдати-добровольці, військовослужбовці професійної військової служби нарешті зможуть придбати у Литві зброю категорії А".

"Погляньмо на реальність в Україні. Реальність, у якій у бій вступили не лише навчені й підготовлені для цього Збройні сили, які мали зброю, а й увесь народ. Територіальна оборона була здебільшого нашвидкуруч. А що робити, коли у твоїй країні війна? Краще це зробити в останній момент, за кілька тижнів, роздаючи автомати направо й наліво, чи краще дати змогу громадськості, тій частині, яка може і хоче чинити спротив, вчасно спокійно придбати зброю, яку вони знатимуть, звикатимуть і з якою тренуватимуться? Щоб, не дай боже, у разі потреби вони могли піти захищати країну", – зазначив віцеспікер Сейму Литви Паулюс Саударгас.

З ініціативи комітету нацбезпеки та оборони документ також доповнили положеннями про заборону придбання і зберігання зброї, збройного приладдя, боєприпасів та їхніх частин для громадян Росії й Білорусі, які не мають громадянства Литви.

Контекст:

На початку листопада уряд Естонії ухвалив поправки до закону про зброю, заборонивши володіти нею громадянам третіх країн. За оцінкою влади, норма торкнеться 1325 осіб, більшість із них – громадяни Росії й Білорусі, які живуть у республіці, зазначає "Немецкая волна". Раніше, у жовтні, заборонили володіти зброєю негромадянам і нелояльним громадянам Латвії.