Серед жертв вибуху в Бейруті є українець – посол

Посол згадав голосування українця
Фото: Ihor Ostash / Facebook

За даними посла України в Лівані Ігоря Осташа, загиблим унаслідок вибуху в порту Бейрута українцем став 32-річний економіст.

Серед жертв вибуху, що прогримів 4 серпня у порту ліванської столиці Бейрута, є громадянин України. Про це 8 серпня поінформував у Facebook посол України в Лівані Ігор Осташ.

"Йому було лише 32. Він збирався одружитися. Здається, ще недавно голосував у посольстві. Молодий перспективний економіст вийшов з офісу компанії KPMG, щоб поїхати додому... Страшний вибух забрав життя громадянина України Вільяма Азара. Його мати  киянка Наталія Азар", – написав дипломат.

Потужний вибух у порту Бейрута стався увечері 4 серпня. У прилеглих до порту районах столиці Лівану пошкоджено або зруйновано багато будинків. Агентство Reuters писало з посиланням на очевидців, що вибух був такої сили, що його відчули навіть жителі столиці Кіпру Нікосії, яка розташована майже за 200 км від Бейрута. Телеканал Al Jazeera повідомив, що вибуховою хвилею автомобілі закинуло на дах заводу приблизно в три поверхи.

Жертвами стало понад 150 осіб, ще приблизно 5 тис. поранено і десятки зникли безвісти.

Губернатор ліванської столиці Марван Аббуд розповів, що внаслідок вибуху без даху над головою залишилося майже 300 тис. осіб. Він оцінив збитки від інциденту у $3–5 млрд.

За попередньою інформацією, вибух стався на складі аміачної селітри після пожежі, спричиненої зварювальними роботами. Серед причин вибуху розглядають недбалість, випадковість і "зовнішнє втручання" з використанням ракети чи бомби.

За даними Reuters, влада Лівану ігнорувала пропозиції митниці про реекспорт або продаж 2750 тонн аміачної селітри, конфіскованої із судна Rhosus (це судно належало Гречушкіну) в порту Бейрута. Як розповів співрозмовник агентства, команда інспекторів попередила, що якщо селітру не вивезти, "у повітря може злетіти весь Бейрут".