"Ще один крок до війни". Явлінський відреагував на ліквідацію правозахисної організації "Меморіал"

Ліквідація "Меморіалу" – це перехід від авторитарного режиму до тоталітарного, вважає Явлінський

Фото: yavlinsky.ru

Ліквідація "Міжнародного меморіалу" – це політичне рішення, яке не має стосунку ні до права, ні до закону, ні до російської конституції. Про це 28 грудня заявив у Telegram лідер партії "Яблоко" Григорій Явлінський.

"Цим рішенням нинішня російська влада оголосила себе наступницею сталінського та радянського режимів. Тож будь-яка критика радянського режиму та розкриття історичних фактів про злочини сталінізму є дискредитацією сьогоднішньої російської влади", – написав він.

Російський політик вважає, що "Меморіал" ліквідували через те, що він говорить правду.

"Це перехід від авторитарного режиму до тоталітарного. Це ще один крок до війни", – підсумував Явлінський.

Контекст:

Міжнародна історико-просвітницька та правозахисна спільнота "Меморіал" займається збереженням пам'яті про політичні репресії у СРСР у XX столітті. Одним із її засновників був радянський дисидент, лауреат Нобелівської премії Андрій Сахаров.

У 2016-му "Меморіал" занесли до реєстру "іноагентів". У російському міністерстві юстиції заявляли, що організація відповідає критеріям "іноземного агента", оскільки одержує іноземне фінансування та бере участь у політичній діяльності в Росії. Після цього "Меморіал" неодноразово штрафували, звинувачуючи у невказуванні в матеріалах статусу "іноагента".

11 листопада 2021 року стало відомо про вимогу Генпрокуратури ліквідувати "Меморіал" та його структурні підрозділи, зокрема правозахисний центр. Відомство звинуватило організацію в систематичному порушенні законодавства про "іноземних агентів" та подало відповідний позов.

Однією з підстав для ліквідації правозахисного центру прокуратура назвала "виправдання екстремізму та тероризму", повідомили в "Меморіалі" 12 листопада. Правозахисники зазначають, що йдеться про список політв'язнів, який веде "Меморіал", – серед них є учасники організацій "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі", "Табліг Джамаат", "Ат-Такфір Валь Хіджра", а також "Артпідготовка" та "Свідки Єгови", які у РФ визнано терористичними та/або екстремістськими.

28 грудня Верховний суд РФ ухвалив рішення про ліквідацію правозахисної організації "Міжнародний меморіал".