Шойгу поскаржився, що іншим країнам "то навчання РФ не подобаються, то повернення військ дратує"

Шойгу поскаржився, що деякі країни вирішили попередити РФ "про наслідки нашої активності на нашій же території"
Фото: EPA
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу поскаржився, що останнім часом "тільки ледачий не долучився до дружнього хору звинувачень Росії через будь-що", зазначає ТАСС.

За його словами, іншим країнам "то проведення навчань на нашій території не подобається, то повернення військ у пункти постійної дислокації дратує".

Також він зазначив, що деякі країни вирішили попередити РФ "про наслідки нашої активності на нашій же території". Російський міністр підкреслив, що такі попередження РФ не сприймає і має намір надалі "робити все необхідне для гарантування безпеки наших кордонів".

Контекст:

Наприкінці березня – на початку квітня ЗМІ й очевидці почали публікувати відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку у Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною, а головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму, що "створює загрозу воєнній безпеці держави".

Чисельність російських військ на кордоні з Україною і в окупованому РФ Криму сягнула 150 тис., заявив верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель 19 квітня, згодом цифру скорегували до 100 тис.

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі відмовився називати точну цифру, але повідомив, що "це найбільше нарощування сил, яке ми бачили із 2014 року".

Влада РФ, зі свого боку, оголосила про контрольну перевірку військ. Шойгу 13 квітня сказав, що Росія за три тижні перекинула до "західних кордонів" дві армії і три з'єднання повітряно-десантних військ, усіх їх залучили до навчань, які завершать протягом 14 днів.

22 квітня Шойгу повідомив, що "всіх поставлених цілей досягнуто" й із 23 квітня Росія розпочне виведення військ у пункти постійної дислокації.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія однаково має пояснити Україні та світовій спільноті, навіщо стягувала війська до кордону.