Шредер явно працює на зарплатні у Путіна, його заяви обурливі – амбасадорка Німеччини в Україні

Фельдгузен зазначила, що німці розуміють Шредера дедалі менше
Фото: ЕРА

Заяви колишнього канцлера ФРН Герхарда Шредера, що президент Росії Володимир Путін хоче завершення війни з Україною через переговори, викликали в німецькому суспільстві обурення. Про це амбасадорка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила "Укрінформу" в інтерв'ю, яке опублікували 12 серпня.

"Переважна більшість німців на боці України, тож Шредер своїми заявами обурив і багатьох людей у Німеччині. Уже давно очевидно, хто йому платить. Його партія почала процес виключення Шредера зі своїх лав, вони ще не встигли цього зробити, але це не кінець цієї історії", – сказала вона.

Німецька дипломатка наголосила, що Шредер "явно працює на зарплаті у Путіна".

"Чим більше він говорить, тим менше люди розуміють, навіщо він це робить, бо нам справді за це соромно", – заявила Фельдгузен.

Контекст:

Шредер був главою уряду Німеччини з 1998-го до 2005 року. Він товаришував із Путіним, коли був канцлером, а після звільнення з посади довгі роки працював у підконтрольних РФ енергетичних компаніях, зокрема в Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG, які є операторами двох газопроводів "Північний потік". Окрім того, з 2017 року колишній канцлер Німеччини очолював наглядову раду директорів державної нафтової компанії "Роснефть".

У травні 2022 року, за три місяці після нападу Росії на Україну, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Шредер має відмовитися від своїх повноважень у російських компаніях. Того самого місяця Шредер пішов із "Роснефти".

Шредер назвав війну РФ проти України "помилкою", але підкреслив, що не шкодує про свою позицію щодо Росії і вважає за необхідне зберігати відносини з нею. Політик заявив, що дистанціювання від президента РФ "позбавило б його довіри єдиної людини, яка може покласти край війні, – Путіна".

5 липня ексканцлера Німеччини зустрів у Москві кореспондент n-tv Дірк Еммеріх. Політик сказав журналісту, що приїхав до Москви на кілька днів – "у відпустку". Еммеріх звернув увагу, що Шредер перебував неподалік офісу "Роснефти", де раніше працював.

Його дружина Со Йон Кім-Шредер повідомила 26 липня, що колишній канцлер перебуває у Москві на переговорах.

Пізніше Шредер підтвердив, що під час цієї поїздки зустрічався з Путіним та обговорював питання припинення війни в Україні. "Добра новина полягає у тому, що Кремль хоче вирішення шляхом переговорів. Уже існував переговорний підхід до конфлікту між Україною та Росією, наприклад, у Стамбулі в березні. Турки були дуже корисні, коли обговорювали постачання зерна. Першим успіхом є ця угода, можливо, її можна поступово розширити до припинення вогню", – сказав він.