Штучний інтелект знайшов місце на Марсі, де можна поселити перших людей

ШІ може шукати придатні для майбутнього розміщення людей місця на Марсі
Фото: nasa.gov

Нова система штучного інтелекту виявила десятки входів у печери на Марсі за зображеннями поверхні планети, деякі з яких можуть стати притулком для майбутніх дослідників. Про це 18 січня повідомляє The Independent.

Дослідники з Даремського університету у Великобританії навчили алгоритм машинного навчання виявлення потенційних входів у печери за зображеннями марсіанської поверхні.

Печери утворилися на Марсі внаслідок обвалення давніх лавових трубок, і ці геологічні структури можуть стати не лише притулком для майбутніх дослідників, а й потенційними точками пошуку ознак мікробного життя на Марсі, йдеться у статті. Науковці підозрюють, що багато таких трубок можуть бути з'єднані між собою під поверхнею Марса.

Система CaveFinder могла ідентифікувати 61 вхід у такі печери, аналізуючи зображення у чотирьох різних регіонах Марса. Ці результати знаменують собою новий підхід до пошуку печер на Марсі, йдеться в публікації, оскільки раніше науковці вивчали вручну тисячі супутникових зображень, що займає дуже багато часу.

Хоча система штучного інтелекту все ще не годиться для виявлення печер на Марсі в масштабах усієї планети, науковці кажуть, що вона може бути ефективною для виявлення потенційних печер у невеликих регіонах, де вже відомо, що вони можуть бути.