Швеція на вимогу Анкари екстрадує до Туреччини прибічника Робітничої партії Курдистану

Це буде перший випадок екстрадиції до Туреччини прибічника РПК від початку процесу вступу Швеції в НАТО
Фото: depositphotos.com
Уряд Швеції 12 червня ухвалив рішення про екстрадицію прибічника Робітничої партії Курдистану (РПК) до Туреччини. Ідеться про чоловіка, якого засудили в Туреччині за перевезення наркотиків, повідомляє STV.

У 2013 році чоловіка засудили за перевезення сумки з 1,8 кг марихуани. Він відбув трохи менше ніж пів року свого строку, його умовно-достроково звільнили. Він легально покинув Туреччину, а потім переїхав до Швеції й дістав дозвіл на роботу.

Однак у травні 2023 року Верховний суд Швеції постановив, що немає жодних перешкод для екстрадиції чоловіка до Туреччини. А 12 червня відповідне рішення ухвалив і уряд.

Сам чоловік проти екстрадиції і стверджує, що для неї є перешкоди згідно з Європейською конвенцією. Він стверджував під час розгляду у Верховному суді, що запит про екстрадицію через справу про наркотики є приводом. За його словами, справжня причина запиту про його екстрадицію полягає в тому, що він курд і активно працював на благо курдів, а також підтримує Робітничу партію Курдистану.

Як зазначає STV, це перший випадок екстрадиції до Туреччини прихильника РПК від початку процесу вступу Швеції в НАТО.

Контекст:

Швеція одночасно з Фінляндією подала заявку на вступ до НАТО 18 травня 2022 року – після того, як РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. 29 червня Альянс ухвалив рішення про запрошення Фінляндії і Швеції до членства в Альянсі. Фінляндія стала членом НАТО 4 квітня 2023 року.

Заявку Швеції в НАТО гальмують дві країни Туреччина й Угорщина. Зокрема, Туреччина заявила, що не схвалить членства країни в НАТО, якщо та не видасть "терористів" на запит Туреччини. Швеція чітко дала зрозуміти, що цього не станеться, і процес зупинився.

Туреччина була проти членства Швеції й Фінляндії в НАТО ще до подання ними заявки на вступ до Альянсу. Як пояснював 16 травня президент Туреччини Реджеп Ердоган, Туреччина не схвалювала заявки, тому що Швеція й Фінляндія "не мають чіткої та недвозначної позиції щодо терористичних організацій". Такою в Анкарі вважають, зокрема, Робітничу партію Курдистану.

Угорщина долучилася до претензій щодо Швеції. Там звинувачують Стокгольм у "неповажній політиці" стосовно Угорщини й дискримінації мусульман.

4 червня у Стамбулі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на зустрічі з Ердоганом заявив, що Швеція виконала всі вимоги Туреччини щодо вступу в НАТО.