Сі Цзіньпін пообіцяв мирне "возз'єднання" Китаю з Тайванем

Сі Цзіньпін прямо не згадав про застосування сили проти Тайваню
Фото: EPA
Глава КНР Сі Цзіньпін пообіцяв провести мирне "возз'єднання" з Тайванем. Про це китайський лідер заявив під час виступу в Пекіні 9 жовтня, пише Reuters.

Водночас Сі Цзіньпін прямо не згадав про застосування сили після тижня напруженості з островом, що викликало міжнародну стурбованість, зазначає агентство.

Глава КНР, виступаючи у Великому народному залі Пекіна, сказав, що в китайського народу є "славні традиції" протидії сепаратизму.

"Сепаратизм за незалежність Тайваню – найбільша перешкода на шляху до об'єднання батьківщини й найсерйозніша прихована небезпека для національного відродження", – підкреслив Сі Цзіньпін.

За його словами, мирне "возз'єднання" найкраще відповідає спільним інтересам тайванського народу, але Китай захищатиме його суверенітет і єдність.

Пекін називає Тайвань своєю територією. Тайбей у відповідь на заяву Сі Цзіньпіна пообіцяв захищати свою свободу, підкреслюючи, що тільки народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Контекст:

Острівна держава Тайвань заявила про відокремлення від Китаю 1949 року після громадянської війни, вона має широкі комерційні та неформальні зв'язки з багатьма країнами, проте лише 15 держав визнають її уряд як незалежний. Пекін не визнає Тайваню суверенною державою і вважає його своєю провінцією, яка відкололася.

Невдовзі після того, як у США до влади прийшов президент Джо Байден, Тайвань заявляв про велике вторгнення китайських бойових літаків на свою територію, повідомляла BBC. Експерти вважають, що в такий спосіб влада Китаю хотіла перевірити рівень підтримки адміністрацією Байдена острівної держави.

Влада Китаю попередила нову адміністрацію США і Тайвань про те, що визнання Штатами незалежності острова означатиме війну.

Reuters зазначає, що з 1 жовтня приблизно 150 літаків китайських ВПС протягом чотирьох днів поспіль вторгалися в розпізнавальну зону ППО Тайваню, зараз вторгнення припинили. Сі Цзіньпін не згадав про ці польоти, додало агентство.