Слава Рабінович: Собчак і Явлінський можуть оскаржити реєстрацію кандидатом у президенти Путіна у Верховному суді

Рабінович: У Собчак і Явлінського є чудовий шанс довести, що вони – не мурзилки Кремля
Фото: Slava Rabinovich / Facebook

Російський фінансист і блогер Слава Рабінович зазначив, що зареєстровані кандидати у президенти Ксенія Собчак і Григорій Явлінський за законом мають право оскаржити реєстрацію президента РФ Володимира Путіна.

Журналістка Ксенія Собчак і засновник партії "Яблоко" Григорій Явлінський як кандидати в президенти Росії до кінця січня можуть оскаржити висунення чинного глави держави Володимира Путіна у Верховному суді, заявив російський фінансист і блогер Слава Рабінович у Facebook.

"Між зараз і кінцем січня у Собчак і Явлінського є чудовий і єдиний шанс довести, що вони – не мурзилки Кремля. Тому що, згідно зі ст. 84 ФЗ "Про вибори президента Росії", зареєстровані кандидати (і тільки вони) можуть оскаржити незаконну реєстрацію Путіна як кандидата в президенти у Верховному суді", – написав він.

Рабінович зазначив, що Явлінський і Собчак є належними позивачами для подання позову до Верховного суду.

"Якщо вони подадуть такі позови – вони не мурзилки. А якщо не подадуть – значить, вони мурзилки Кремля, і страйк виборців, тобто бойкот виборів, має торкнутися і їх, поховавши їхні політичні кар'єри", – наголосив він.

Президентські вибори у РФ пройдуть 18 березня 2018 року.

Поки єдиним зареєстрованим кандидатом є лідер ЛДПР Володимир Жириновський.

Журналістка Собчак, чинний президент РФ Путін і засновник партії "Яблоко" Явлінський подали документи до Центрвиборчкому і почали збір підписів для реєстрації.

Опозиціонерові Олексію Навальному у старті кампанії відмовили. У відповідь він опублікував в інтернеті відеозвернення, у якому оголосив про "страйк виборців".

Кандидата в президенти РФ може висунути парламентська чи непарламентська партія на з'їзді. Якщо висунула претендента парламентська партія, йому не потрібно збирати підписи. Претенденту на президентський пост від непарламентської партії потрібно зібрати не менше ніж 100 тис. підписів росіян, щоб ЦВК офіційно зареєструвала його як кандидата.

Самовисуванцеві потрібно зібрати ініціативну групу, в яку увійде щонайменше 500 осіб. Потім він має принести до Центрвиборчкому документи для висунення. ЦВК перевіряє їх протягом п'яти днів і виносить рішення. Далі для офіційної реєстрації як кандидата у президенти самовисуванці мають зібрати 300 тис. підписів.