Слідчий комітет РФ підозрює, що російський сенатор Арашуков заплатив 1,5 млн руб. за два вбивства

Арашукова затримали 30 січня
Фото: Рауф Арашуков / Facebook

У Слідчому комітеті РФ підозрюють, що член Ради Федерації від Карачаєво-Черкесії Рауф Арашуков заплатив 1,5 млн руб. за вбивство заступника голови громадського руху "Адиге Хасе" Аслана Жукова і політичного діяча Фраля Шебзухова, повідомило агентство ТАСС із посиланням на джерело в правоохоронних органах.

За словами співрозмовника, улітку 2018 року посередник між Арашуковим і виконавцями вбивства Шебзухова Рустам Копсергенов сказав на допиті, що сенатор заплатив за цей напад 500 тис. руб. (200 тис. грн). Джерело додало, що про це самі кілери заявили після затримання у 2012 році.

Співрозмовник також повідомив, що Расул Аджиєв, який зізнався у вбивстві Жукова і якого виправдав суд у 2012 році, розповів на допиті, що одержав за це 1 млн руб. (400 тис. грн) через шурина Арашукова Руслана Агоєва.

Шебзухова вбили в травні 2010 року. Троє нападників у масках побили його бейсбольними битами, а коли він спробував утекти, вистрілили в нього. Шебзухов помер дорогою до лікарні. У березні 2012 року у справі про вбивство затримали жителів Черкеська Магомета Джубуєва, Аліка Тоторкулова, Назіма Кущетерова і Султана Джанкезова. Вони зізналися у вбивстві й дістали терміни від 14 до 19 років. У грудні 2017 року у цій справі затримали Копсергенова.

Жукова вбили в березні 2010 року. Аджиєв, який зник із місця події, але згодом сам прийшов до правоохоронців, розповів, що не менше ніж тричі вистрілив у нього. Суд виправдав Аджиєва, але в серпні 2018 року він знову з'явився в слідчі органи з явкою з повинною.

"Кавказ.Реалии" пише, що родичі Шебзухова і Жукова 11 вересня 2018 року провели прес-конференцію, на якій назвали Арашукова замовником. Після цього кримінальні справи передали в центральний апарат Слідчого комітету Росії.

Арашукова затримали 30 січня під час засідання Ради Федерації. Парламентарії проголосували за позбавлення його недоторканності. "Единая Россия" вже зупинила членство Арашукова в партії до з'ясування обставин. Сенатора заарештували до 30 березня.

У Слідкомі РФ заявили, що він причетний до замовних убивств Жукова і Шебзухова. За даними ТАСС, Арашукова підозрюють ще в кількох тяжких злочинах, серед яких – організація злочинної спільноти або участь у ній.

Також у Санкт-Петербурзі затримали батька сенатора – Рауля Арашукова, який обіймає посаду радника гендиректора компанії "Газпром межрегионгаз". У Слідкомі РФ зазначають, що Арашукова-старшого підозрюють у причетності до розкрадання газу в "Газпрому" на суму понад 30 млрд руб.

У жовтні 2018 року прокуратура Об'єднаних Арабських Еміратів запідозрила сенатора в підробці посвідки на проживання. Тоді йшлося, що Арашуков виправив дату закінчення терміну дії документа, щоб зайняти крісло сенатора.

У 2004 році Арашуков став депутатом міської думи Ставрополя, після чого обійняв посаду міністра праці і соціального розвитку Карачаєво-Черкесії. Також він працював у структурі "Газпрому". Членом Ради Федерації він став 18 вересня 2016 року.