Снайпери ІДІЛ використовують у Сирії прилади нічного бачення з російською електронікою – ЗМІ

Через снайперський вогонь загинуло четверо російських військових
Фото: EPA

Російські фахівці почали вивчати озброєння знищених терористів "Ісламської держави" відразу після вступу РФ у сирійський конфлікт, повідомляє "Коммерсантъ" із посиланням на неназвані джерела.

Снайпери терористичних угруповань "Ісламська держава" і "Фронт аль-Нусра" використовують у Сирії прилади нічного бачення з російською електронікою. Про це повідомляє "Коммерсантъ" із посиланням на неназвані джерела.

За інформацією видання, вивчати озброєння знищених терористів російські фахівці почали відразу після вступу РФ у сирійський конфлікт. Особливу увагу приділяли снайперським гвинтівкам, оскільки через снайперський вогонь загинуло щонайменше четверо російських військових.

"Ми знайшли так звані електронно-оптичні перетворювачі (ЕОП), вироблені на російських підприємствах", – розповів співрозмовник газети.

Видання зазначає, що наразі не відомо, яким чином російська електроніка опинилася у терористів. Згідно з офіційними даними, справи за статтею 348 Кримінального кодексу РФ (втрата військового майна) не порушувалися.

Представники російської промисловості в розмові з виданням заявили, що не знають, як ЕОП могли потрапити до Сирії. Гендиректор компанії "Катод" Володимир Локтіонов пояснив, що "експорт усієї продукції подвійного призначення строго контролюють державні органи РФ і країн, що закуповують цю техніку".

Газета зазначає, що, за однією з версій, ЕОП могли потрапити до Сирії через інші країни, до яких їх із Росії поставляють офіційно.

На початку травня міноборони РФ повідомило про загибель у Сирії внаслідок обстрілу снайпера бойовиків військового радника підполковника Олексія Бучельникова.

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину Сирії контролюють бойовики ІДІЛ.

У вересні 2014 року операцію проти ІДІЛ почала коаліція на чолі зі США. У вересні 2015 року до конфлікту приєдналася Росія. У березні 2016 року президент РФ Володимир Путін наказав почати виведення основних російських сил із країни, однак авіаційне угруповання РФ продовжує здійснювати удари по позиціях сил, що протистоять президенту Башару Асаду.