Соціолог "Левада-центру": Росіянам хочеться, щоб їх любили на Заході, але вони бояться визнати свої помилки

Волков: Громадяни РФ поступово звикли до санкцій
Скріншот: Открытые Выборы / YouTube

Серед росіян зростає занепокоєність, що їхня країна стає опудалом, зазначив керівник відділу розвитку "Левада-центру" Денис Волков.

Росіяни визнають, що перебувають в ізоляції, але не готові йти на поступки Заходу. Про це 14 травня керівник відділу розвитку "Левада-центру" Денис Волков заявив у ефірі телеканала "Дождь".

За його словами, громадяни РФ поступово звикли до санкцій, але у них складається відчуття, що "Росію не люблять, а хочеться, щоб любили і поважали". Водночас більшість бажає налагодити відносини із Заходом "на своїх умовах".

Волков зазначив, що росіяни в тому, що немає прогресу в урегулюванні конфліктів із західними країнами, звинувачують не Кремль, а "іншу сторону".

"Але дійсно зростає занепокоєність, що країна стає опудалом", – визнав соціолог.

Він додав, що росіяни "бояться втратити обличчя і визнати свої помилки" перед міжнародною спільнотою. Також на їхнє сприйняття впливає "карикатурне зображення" позиції Заходу на російському телебаченні.

Волков нагадав, що приблизно 25% жителів країни має закордонні паспорти.

"Контактів не так багато, але інформація все-таки протікає потихеньку", – запевнив він.

Утім, громадян РФ, які доброзичливіше налаштовані щодо західних країн, у громадському полі представляють лише маргінальні політики, уточнив соціолог. Як приклад він навів телеведучу, екс-кандидата у президенти РФ Ксенію Собчак, яка "порушувала цю тему", але не була почута через відторгнення з боку більшості населення.

Згідно з опитуванням "Левада-центру" від 20–24 квітня, 54% опитаних росіян вважають, що їхній країні потрібно зміцнювати зв'язки із Заходом. 56% респондентів визнають, що РФ наразі в міжнародній ізоляції.