Сьогодні в небі можна спостерігати унікальний Супермісяць

Жовтневий "Місяць мисливця" стане унікальним завдяки кометі
Фото: depositphotos.com

Увечері 16 жовтня жителі північної півкулі зможуть спостерігати за так званим Супермісяцем – супутник Землі буде в перигеї (найближчій точці до планети). Як пише Associated Press, цього разу поряд із Місяцем також можна буде побачити комету Цучіньшань-Атлас.

Жовтневий Супермісяць є третім із чотирьох супермісяців 2024 року. Відстань між супутником і планетою буде меншою, ніж у серпні й вересні, вона становитиме 357 364 км. Завдяки цьому Місяць здаватиметься більшим і яскравішим. 

У північній півкулі Землі поряд із Місяцем також можна побачити комету Цучіньшань-Атлас, яку вчені виявили торік на небосхилі південної півкулі. Через яскравість супутника комета матиме тьмяніший вигляд, але однаково буде помітною.

Тандем Супермісяця з кометою може більше ніколи не повторитися, зазначає агентство.

Контекст:

Явище супермісяця відбувається через еліптичну орбіту, по якій супутник обертається навколо Землі, – відстань до планети коливається від 357 тис. до 406 тис. км.

Жовтневий Супермісяць – уже третій цього року. У вересні він відбувався одночасно із частковим місячним затемненням. Останній Супермісяць цьогоріч зійде 17 листопада.

Супермісяць у жовтні також називають "місяцем мисливця". Назва походить від англосаксонських традицій, за якими його поява вказувала мисливцям, що час готуватися до зими. Також у різних джерелах можуть зустрічатися назви "місяць опадання листя" або "кривавий місяць".