Сотні "танкерів-примар" у Балтійському морі, які перевозять російську нафту, загрожують безпеці судноплавства – ЗМІ

У разі аварії й розливання нафти всі наслідки дістануться таким країнам, як Фінляндія й Естонія – Еuractiv
Фото: gcaptain.com
Після того, як G7 ввела стелю цін на російську нафту, а Євросоюз і Великобританія заборонили морський імпорт російської сирої нафти, Росія збільшила використання "сумнівних" суден для перевезення палива через Балтійське море. Про це 20 березня пише Еuractiv.

За даними видання, прибуття сотень танкерів у поганому технічному стані в уже й так перевантажену Фінську затоку багаторазово збільшило ризики для морської безпеки й довкілля.

У разі аварії і розливання нафти всі наслідки дістануться таким країнам, як Фінляндія й Естонія, оскільки влада не знає, чи застраховані "танкери-примари" у належний спосіб", ідеться у статті.

"За нашими оцінками, на деяких із цих суден є екіпажі, які, імовірно, ніколи не плавали в цьому районі. Це створює ризик аварії", сказав представник берегової охорони Фінської затоки Туомас Луукконен.

Доцентка кафедри морського транспорту Талліннського технологічного університету Улла Тапанінен зазначила, що за останні пів року в акваторії почала працювати велика кількість судноплавних компаній, про яких у влади практично немає інформації.

"Нам не надають інформації ні про екіпаж, ні про стан і вік суден, оскільки вони не заходять до європейських портів", – додала вона.

Контекст:

На початку грудня 2022 року країни – члени "Великої сімки", а також Австралія та ЄС ввели обмеження цін на російську нафту, встановивши максимальний рівень у розмірі $60 за барель. З 5 лютого 2023 року ці країни ввели цінову стелю на російські нафтопродукти: $100 – для дизельного палива й $45 – для різних олив.

Внаслідок обмеження ціни на сиру нафту Росія втрачає $172 млн щодня, писало Bloomberg із посиланням на звіт Гельсінського центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA). Після того, як обмеження поширили і на нафтопродукти, РФ втрачатиме ще більше $280 млн на день.

Росія є другим за величиною експортером нафти у світі після Саудівської Аравії. Але, за прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (IEA), частка Росії на світовому енергетичному ринку до 2030 скоротиться з 20% до 13%. Отже, Кремль недорахується приблизно $1 трлн експортних доходів, зазначала "Русская служба ВВС".