SpaceX почала відновлювати інтернет на острові Тонга, який накрило цунамі

У середині січня на Тонзі зник телефонний та інтернет-зв'язок через цунамі
Фото: depositphotos.com

Американська компанія SpaceX допомагає відновлювати інтернет у Королівстві Тонга, яке через виверження вулкана накрило цунамі. Про це написав у Twitter генеральний прокурор Фіджі Аяз Саєд-Хаюм.

Єдиний підводний інтернет-кабель, завдяки якому жителі острова Тонга мали доступ до мережі, постраждав через цунамі.

"Ударна хвиля вулкана Хунга-Тонга порушила інтернет-з'єднання Тонги, додавши дні болісної невизначеності до оцінок стихійного лиха. Команда SpaceX зараз перебуває на Фіджі, встановлюючи станцію Starlink Gateway, щоб відновити зв'язок Тонги зі світом", – написав Саєд-Хаюм.

Reuters також зазначає, що судно для ремонту кабелів Reliance стоїть біля берегів головного острова Тонги майже тиждень, намагаючись полагодити пошкоджений підводний кабель.

Контекст:

15 січня сильне виверження вулкана сталося біля Королівства Тонга. Воно спричинило цунамі, яке сягнуло Японії та Антарктиди. Цунамі завдало значної шкоди столиці Тонги Нукуалофі. Місто сильно постраждало і вкрилося вулканічним пилом, проте жертв у столиці не було.

Через цунамі на Тонзі зникли електрика, телефонний та інтернет-зв'язок. Попередження про цунамі публікували також острівні держави Фіджі та Вануату.