Спецслужби Латвії готуються до провокацій під час виборів президента РФ

У Ризі перевірятимуть росіян, які прийдуть на вибори президента РФ
Фото: depositphotos.com

Державна поліція Латвії готується до інтенсивної роботи у вихідні 16-го й 17 березня, коли відбудуться вибори президента Росії. У поліції очікують, що в цей час можливі різні провокації, і обіцяють вжити проти них жорстких заходів, пише LSM.

Глава державної поліції Армандс Рукс заявив, що у вихідні заворушення неприпустимі. Він пообіцяв суворо карати тих, хто прославляє й виправдовує війну Росії в Україні. Рукс зазначив, що значна частина росіян, які підуть голосувати, підтримують чинного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна.

"Ми не віримо в демократичні вибори президента РФ, тому бачимо й ризики в контексті дій тих, хто піде голосувати за чинний режим", – сказав він.

Начальник поліції наголосив, що є привід перевірити цих людей, щоб переконатися в легальності їхнього перебування в Латвії. До цього залучать прикордонну службу, яка цими днями працюватиме як на самому кордоні, так і на виборчих дільницях у столиці країни Ризі. Якщо виявлять порушення, депортацію розпочнуть негайно, запевнив Рукс. Таку процедуру передбачено в усіх трьох виборчих пунктах, розташованих у Ризі.

У відповідь на новину про те, що Росія може розмістити "передвиборчі автобуси" поблизу кордонів країн Балтії, осіб, які перетинають кордон із Росією, також перевірятимуть ретельніше.

Контекст:

Вибори президента РФ проводитимуть три дні – з 15-го до 17 березня 2024 року, але дострокове голосування "у віддалених і важкодоступних регіонах" розпочалося ще 25 лютого. Станом на 6 березня на виборах достроково проголосувало 740 тис. осіб, повідомила "Российская газета" з посиланням на інформацію ЦВК РФ.

8 грудня 2023 року Путін підтвердив, що має намір брати участь у виборах, повідомило пропагандистське держагентство ТАСС.