Спікер "Роснефти": Із нашої вини росіяни набагато менш бідні, ніж могли б бути

Леонтьєв: Навальний офіційно спростував, що він жере руками, але не спростував, що він паскудить у кутку і витирається рукавом
Скріншот: Новости на Первом Канале / YouTube

Російський пропагандист Михайло Леонтьєв заявив, що жителі РФ були б багатшими, якби опозиціонер Олексій Навальний займався боротьбою з корупцією, а не розпалюванням пристрастей щодо закупівлі "Роснефтью" ложок по $247.

Державна компанія "Роснефть" не купувала "супердорогих" ложок, а проводила рутинну процедуру закупівлі столових приладів, розраховуючи на те, що постачальники знизять ціну. Про це заявив прес-секретар "Роснефти", російський пропагандист Михайло Леонтьєв в ефірі "Эхо Москвы".

22 травня російський опозиціонер і борець із корупцією Олексій Навальний навів кілька цін у держзакупівлі "Роснефти", згідно з якою, чайна ложка була оцінена в 14 тис. рублів (приблизно 6,5 тис. грн за курсом НБУ), підставка для серветок – 32 тис. рублів (майже 15 тис. грн), а ікорниця – 83 тис. рублів (майже 39 тис. грн).

"У нас у процесі закупівлі є процедури переговорів зі зменшення ціни. Там, по-моєму, це сказано. Але не досягли потрібного результату і закупівлю скасували. Це абсолютно рутинна практика", – запевнив Леонтьєв.

Він зазначив, що закупівля так і не була проведена, а Навальний може цілком скористатися можливістю і продати державній компанії посуд за нижчими цінами. Водночас спікер "Роснефти" запевнив, що тендер був скасований не через галас, який зчинили.

"Із конспірологією ви звертайтеся до вашого друга майора Льоші. От нехай розповість, своїми конспірологічними мізками поворушить. Він офіційно спростував, що він жере руками, але не спростував, що він паскудить у кутку і витирається рукавом. Із чого непрямо випливає, що, найімовірніше, виделки з ложками в нього, можливо, і є в наявності з метою продажу їх компанії "Роснефть", а ось на серветки і туалетне приладдя ми розраховувати не можемо", – розповів Леонтьєв.

Він додав, що багатьох тендерів у підсумку не затверджують, а публікація підсумків проведеного тендеру на посуд пов'язана з особливостями "корпоративної бюрократії".

"Плюс у нас ще існує процедура переговорів із метою зниження ціни. Ну, грубо кажучи, дотиснути продавця. І це нормальна, абсолютно рутинна практика... Розумієте, закупівлі ложок, ви кажете... А коли мова йде про закупівлю піску або про закупівлю труб, або про закупівлю якихось речей, які здійснюють на величезні суми реально", – пояснив спікер "Роснефти".

Він додав, що Навальний займається дешевим популізмом і не погодився, що ложка за ціною зарплати деяких жителів РФ є чимось незвичайним.

"Срібна ложка може коштувати 15 тисяч (приблизно $265"ГОРДОН"). Так, люди отримують. Подивімося, скільки люди отримують. А скільки, наприклад, коштує державна нагорода – і скільки люди отримують... Теж мені, Дем'ян Бєдний, знаєте, – обурився Леонтьєв щодо розслідування Навального.

Він підкреслив, що політик займається соціальною провокацією.

"Якщо б він справді займався корупцією, а не розпалюванням пристрастей серед людей, які справді бідні... Бідні вони не з нашої вини, вибачте. Із нашої вини вони набагато менш бідні, ніж могли б бути. Завдяки результатам роботи компанії "Роснефть". А якби він займався боротьбою з корупцією, він би займався справді серйозними і корупційно токсичними закупівлями. Але це йому нецікаво, або тому що він майор, або тому що він фігляр, або тому що він дурень, не знаю", – підсумував Леонтьєв.

18 січня телеканал "Дождь" повідомив, що глава "Роснафти" Ігор Сєчін продовжує їздити на автомобілі з мигалкою, хоча із 2012 року не є віце-прем'єром і позбувся права встановлювати спецсигнали.

"Дождь" звернувся по коментар до прес-секретаря "Роснефти" Леонтьєва, який відповів журналістці словами: "Пройдіть, будь ласка, у дупу".