"Спершу РФ обурилася". Ердоган розповів, чому Туреччина передала Україні командирів захисників Маріуполя

Передання Україні командирів захисників Маріуполя навряд чи вплинуло на відносини Туреччини і РФ, вважає Ердоган
Фото: EPA
Домовленості про те, що командири захисників Маріуполя мають залишатися в Туреччині, було досягнуто на двосторонній основі між Україною і країною-окупантом РФ, а Анкара надала їм притулок для виконання угоди. Про це 12 липня на пресконференції у Вільнюсі на полях саміту НАТО заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, його цитує "Європейська правда".

"Спершу це було результатом дискусії між Україною й Росією, і до п'ятниці вони були в нас", – наголосив президент Туреччини.

За словами Ердогана, він віддав захисників "Азовсталі" після того, як про це попросив президент України Володимир Зеленський.

"Коли ми отримали цей запит, то ми віддали цих командирів", – розповів президент Туреччини.

На думку Ердогана, це навряд чи вплинуло на відносини Анкари з Москвою.

"Спершу Росія обурилася, а потім це перейшло в позитив", – сказав він.

Контекст:

Оборона Маріуполя тривала з лютого до травня 2022 року. На заводі "Азовсталь" до середини травня перебували українські захисники – бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські. На той момент окупанти захопили майже всю територію Маріуполя й регулярно штурмували "Азовсталь", обстрілювали підприємство і скидали на нього авіабомби.

16 травня Зеленський і Генеральний штаб Збройних сил України повідомили, що з "Азовсталі" розпочалася евакуація українських військовослужбовців, зокрема тяжкопоранених. За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, з "Азовсталі" вийшло приблизно 2,5 тис. захисників, станом на кінець травня 2023 року з російського полону повернулося понад 500 із них. Окупанти досі утримують приблизно 700 азовців, повідомили в підрозділі.

Командира полку "Азов" Нацгвардії Дениса Прокопенка (позивний Редіс), заступника Прокопенка Святослава Паламаря, в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського, командира 12-ї бригади оперативного призначення імені Дмитра Вишневецького Дениса Шлегу й командира роти "Азов" Олега Хоменка звільнили з російського полону у вересні 2022 року. Командирів маріупольського гарнізону обміняли в Анкарі.

Зеленський говорив, що, згідно з домовленостями, вони мали залишатися в Туреччині до кінця війни – під протекторатом Ердогана. За словами глави військової розвідки України Кирила Буданова, вони жили "у приватному будинку у пристойних умовах".

8 липня Зеленський повідомив про повернення в Україну з Туреччини, де він перебував із візитом, Прокопенка, Паламаря, Волинського, Хоменка і Шлеги.

Прессекретар президента країни-агресора РФ Дмитро Пєсков назвав це порушенням "домовленостей" із боку Києва й Анкари й поскаржився, що про повернення українців "Росію ніхто не повідомляв".