Справа Скрипалів. Посольство РФ у Лондоні звинуватило Британію у недотриманні угоди з Радянським Союзом

Скрипалів отруїли у британському Солсбері
Фото: ЕРА

Відмова Великобританії в доступі дипломатів РФ до екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії є "грубим порушенням" Консульської конвенції 1965 року, зазначили в посольстві РФ у Лондоні.

Влада Великобританії порушує міжнародні угоди, відмовляючи російським дипломатам у доступі до екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Про це заявив прес-секретар посольства РФ у Великобританії, повідомляє сайт диппредставництва.

"Британська влада наполягає на абсолютній необхідності згоди російських громадян на спілкування з консульськими працівниками. Ми не можемо погодитися з такою позицією. Питання спілкування громадянина з консулом у російсько-британських відносинах регулює Консульська конвенція між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученим Королівством Великобританії та Північної Ірландії 1965 року", – сказав дипломат.

За його словами, ст. 36 конвенції "не містить указівок на необхідність обов'язкової згоди самого громадянина на його відвідування консулом".

"Іншими словами, таке спілкування є не тільки правом громадянина, але і правом консула, тобто держави, що скеровує. Це право Росії грубо порушує Великобританія", – заявили в російському посольстві.

Дипломат підкреслив, що посольство не збирається нав'язувати громадянам своїх послуг.

"Вони вільні люди. Але з урахуванням усіх обставин нам важливо переконатися в їхньому благополуччі. Нас не задовольняють заяви британських офіційних осіб про те, що Юлія Скрипаль не бажає спілкуватися з нами. Як ми можемо бути впевнені в тому, що вона дійсно висловила таку волю?" – сказав він.

У повідомленні наголошують, що Скрипалі повинні одержати можливість особисто сказати, що вони не потребують допомоги російських дипломатів.

4 березня 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння у британському Солсбері. Пізніше обоє вийшли із критичного стану.

Слідство з'ясувало, що під час замаху було використано розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

На засіданні Радбезу ООН постійний представник Великобританії в ООН Карен Пірс зазначала, що "Росія, найімовірніше, причетна до отруєння". "На нашу думку, тільки в Росії є технічні засоби, оперативний досвід і мотиви для того, щоб застосувати цю речовину", – сказала вона.

29 березня стало відомо, що Юлія Скрипаль отямилася й почала розмовляти. 9 квітня її виписали з лікарні. Від послуг посольства РФ Скрипаль відмовилася.