Спроби Макрона налагодити відносини з Китаєм спантеличили французьких дипломатів – Le Monde

9 квітня Макрон в інтерв'ю Politico заявив, що Європа останнім часом значно наростила залежність від США
Фото: EPA
Французькі дипломати стурбовані спробами президента Франції Еммануеля Макрона вибудувати діалог із Китаєм, а також його критикою Сполучених Штатів і спробами дистанціюватися від їхньої позиції. Про це 18 квітня написало видання Le Monde.

Працівники міністерства закордонних справ Франції на умовах анонімності розповіли газеті, що Макрон тримає їх у невідомості, намагаючись керувати зовнішньою політикою самостійно за допомогою власних радників.

"Президент робить те, що йому заманеться, а людям набридло збирати по шматочках і пояснювати позиції [Макрона], які погано розуміють", – заявив один зі співрозмовників Le Monde у зовнішньополітичному відомстві.

Інше джерело повідомило, що президент Франції заскочив міністерство закордонних справ зненацька своїм коментарем в інтерв'ю під час повернення з Китаю про те, що ЄС не має орієнтуватися на США в питанні Тайваню.

Висловлювання Макрона викликало підозри в МЗС Франції, що він намагається "задобрити" Китай угодою, яка передбачає ігнорування Тайваню в обмін на допомогу Пекіна у забезпеченні миру в Україні, написала Le Monde.

На цьому тлі дипломатичний радник французького президента Еммануель Бонн, за даними ЗМІ, улітку має провести переговори щодо України з керівником Бюро із закордонних справ Центрального комітету Компартії Китаю Ваном І – китайським дипломатом найвищого рангу.

У Єлисейському палаці неофіційно сказали, що переговори Бонна і Вана І будуть частиною регулярного діалогу між Парижем та Пекіном, наступний раунд яких дасть можливість "обмінюватися думками щодо шляхів досягнення миру за умов дотримання законних прав українців".

Контекст:

Макрон на початку квітня відвідав Китай. Глава КНР Сі Цзіньпін провів переговори з Макроном. Президент Франції висловив сподівання, що Китай "приведе Росію до тями", зі свого боку Сі Цзіньпін сказав, що Китай і Франція як "чіткі прихильники багатополярного світу і більшої демократії в міжнародних відносинах" мають здатність і відповідальність піднятися над "розбіжностями та перешкодами".

9 квітня Макрон в інтерв'ю Politico заявив, що Європа останнім часом значно наростила залежність від США у сфері постачання зброї та енергоносіїв і має зосередитися на розвитку власної оборонної промисловості. Окрім того, говорячи про зростання напруги між Пекіном і Вашингтоном навколо незалежності Тайваню, він підкреслив, що Європа "потрапить у кризи, які не є нашими, що заважає їй побудувати свою стратегічну автономію".

18 квітня агентство Bloomberg заявило, що Макрон звернувся до Китаю із планом, який, на його думку, може привести до переговорів між Україною та країною-агресором Росією.