США мають намір ввести санкції проти європейських компаній, що беруть участь у будівництві "Північного потоку – 2"

Санкції торкнуться тих компаній, які безпосередньо проводять роботи і співфінансують їх
Фото: EPA

Європейські компанії, які співфінансують російсько-німецький проект газопроводу "Північний потік – 2", можуть потрапити під санкції Вашингтона.

США почали підготування відповідних заходів, спрямованих найперше проти європейських компаній, які співфінансують російсько-німецький проект газопроводу "Північний потік – 2". Ці компанії можуть потрапити під санкції Вашингтона, повідомляє американське видання The Wall Street Journal.

Також санкції США торкнуться компаній, які залучені до процесу прокладання труб газопроводу на Балтиці, зазначає видання із посиланням на слова неназваних власних джерел в уряді.

Наголошують, що санкції можуть підвищити і без того досить сильну напруженість у відносинах між Вашингтоном і Берліном – останній роздратований тривалою суперечкою через мита США на німецькі автомобілі.

"Північний потік – 2" активно підтримують у Німеччині канцлер Ангела Меркель і керівна партія – Християнсько-демократичний союз.

Вашингтон і низка європейських країн, зі свого боку, вважають "Північний потік – 2" загрозою стратегічній та енергетичній безпеці Європи.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Довжина маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.