США офіційно визнали НЛО загрозою безпеці. У Конгресі вперше за 50 років відбулися слухання на цю тему

Заступник директора військово-морської розвідки Скот Брей показав у Конгресі результати спостережень за НЛО
Фото: EPA

Непізнані літальні об'єкти є потенційною загрозою національній безпеці, їх мають розслідувати, такого висновку дійшли члени Палати представників Конгресу США. 17 травня там відбулися слухання за участю військово-морської розвідки, запис трансляції опублікували в YouTube Конгресу.

CNN зазначив, що востаннє конгресмени проводили публічні слухання на цю тему десятки років тому (Андре Карсон, голова комісії, яка проводила слухання, уточнив у Twitter, що понад 50 років). У 70-х США закрили проєкт "Синя книга", який намагався розбиратися у таких випадках і каталогізував їх.

Сьогодні парламент більше непокоїть, що НЛО – це не іншопланетні цивілізації, а Китай чи Росія, що використовують нові технології у космосі та повітряному просторі США. Карсон заявив, що треба зняти з теми НЛО "тавро", яке тривалий час заважало якісному аналізу розвідувальних даних.

"Пілоти уникали давати свідчення, щоб із них не сміялися, і це якщо й обговорювали, то обговорювали за лаштунками. Сьогодні все інакше, загроза реальна і її мають усунути", – сказав він.

У 2017 році уряд США перезапустив програму спостережень за НЛО, тепер її називають групою з ідентифікації та управління повітряними об'єктами. За словами Карсона, слухання мають "вивести її з тіні".

"Потрібно переконати сьогоднішню аудиторію, і особливо наших військових і цивільних авіаторів, у тому, що культура змінилася. Що до тих, хто повідомляє про НЛО, ставитимуться як до свідків, а не як до диваків", – додав він.

Заступник директора військово-морської розвідки Скотт Брей публічно продемонстрував конгресменам певні результати спостережень. На одному з відео через окуляри нічного бачення можна роздивитися мерехтливі трикутники в небі біля узбережжя.

Він повідомив, що розвідка фіксувала їх багато разів упродовж кількох років, але не може дати точних пояснень. Водночас Брей зазначив, що будь-які висновки розвідки мають засекретити, щоб ворожі США країни ними не скористалися.

Підсумком слухань CNN називає двопартійний консенсус у Палаті представників про те, що до НЛО треба ставитися серйозно, а не просто відкидати їх як щось зі сфери наукової фантастики.

Контекст:

2017 року стало відомо, що Пентагон таємно фінансував дослідження НЛО в межах програми розширеної ідентифікації загроз в авіакосмічному просторі. За даними видання The New York Times, на програму у 2007–2012 роках із бюджету було виділено приблизно $22 млн.

2020 року Пентагон оприлюднив три короткі відео, на яких зображено непізнані літальні об'єкти. На одному з них чутно пілота, який звертається до партнера зі словами: "Ого, що це, чоловіче? Подивися, як воно летить". Як випливає із заяви Пентагону, відомство ще не дійшло точного висновку, що зафіксовано на відео

У травні 2021 року спеціальна комісія Пентагону почала вивчення того, як відомство обробляло інформацію про непізнані літальні об'єкти.