США передадуть 500 млн доз вакцин від Pfizer/BioNTech 92 країнам – Reuters

США, за даними ЗМІ, мають намір передати іншим країнам вакцину від Pfizer/BioNTech
Фото: EPA
США планують пожертвувати іншим країнам 500 млн доз вакцини проти коронавірусу від Pfizer/BioNTech. Про це 9 червня повідомило агентство Reuters із посиланням на три джерела.

За даними співрозмовників, адміністрація планує передати 200 млн доз 2021 року та ще 300 млн доз у першій половині 2022 року в 92 країни з низькими доходами і країни Африканського союзу. Пожертвування відбуватимуться через глобальний механізм COVAX.

Агентство пише, що президент США Джо Байден має намір оголосити про це на саміті "Великої сімки" 10 червня.

Білий дім і Pfizer від коментарів для Reuters відмовилися, а в Глобальному альянсі з вакцин та імунізації поки не відповіли на запит.

Контекст:

17 травня Байден заявляв, що до кінця червня 2021 року Сполучені Штати доправлять 80 млн доз вакцин, щоб допомогти країнам, які борються з пандемією коронавірусу. Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомляв 1 червня, що влада США повідомить про розподіл вакцини "десь протягом наступного тижня чи двох тижнів".

Як пише CNN, Байден заявляв, що США нададуть іншим країнам 60 млн доз вакцини від AstraZeneca, а також препарати фірм Moderna, Pfizer і Johnson & Johnson.

3 червня Білий дім повідомив про плани на розподіл перших 25 млн доз вакцини проти коронавірусу із приблизно 80 млн доз, які країна має намір передати іншим державам. Серед одержувачів буде й Україна. За підсумками телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з Байденом у Білому домі повідомляли, що Україні передадуть 900 тис. доз вакцини.