США передадуть Україні ще два катери типу Island

Попередні два патрульні катери типу Island Україна має остаточно отримати влітку 2019 року
Фото: military.com

Командувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Кертіс Скапаротті заявив про плани передати Військово-морським силам України ще два патрульні катери типу Island та інше військово-морське майно.

США планують передати Військово-морським силам України ще два патрульно-сторожові катери типу Island, заявив командувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Кертіс Скапаротті на слуханнях у комітеті з оборони Палати представників Конгресу США, повідомляє "Український мілітарний портал".

"Ми працювали і продовжимо працювати на морському напрямку з їхніми (України – "ГОРДОН") Військово-морськими силами. У нас із ними хороші стосунки. І зараз є збільшення у фінансуванні, яке ми запросили у Конгресу для передачі Києву морських засобів, перш за все двох кораблів – патрульних катерів класу Island, щоб почати поповнювати їхні Військово-морські сили",  заявив Скапаротті.

Слова Скапаротті про ймовірне передання Україні ще двох катерів підтверджують джерела у ВМСУ, зазначає портал. Водночас ідеться не тільки про передання кораблів, а й про надання в розпорядження ВМСУ інших морських засобів.

Слухання у комітеті з оборони Палати представників Конгресу США за участю генерала Кертіса Скапаротті відбулися 13 березня.

27 вересня 2018 року командувач ВМСУ віце-адмірал Ігор Воронченко та віце-адмірал берегової охорони США Майкл Макаллістер підписали меморандум про передання Україні двох патрульних катерів типу Island – USCGC Cushing (WPB-1321) та USCGC Drummond (WPB-1323).

Наразі вони в американському Балтиморі. Планують, що катери прибудуть у Чорне море не пізніше, ніж у липні 2019 року.

Посол України у США Валерій Чалий зазначав, що американські катери посилять українські позиції в Чорноморському басейні.