США після вбивства лідера "Хезболли" готуються до різних сценаріїв можливої відповіді Ірану – The Washington Post

У США прораховують ризики від реакції на смерть Насралли
Фото: EPA

В адміністрації президента США Джо Байдена все ще оцінюють ситуацію в Лівані й готуються до різних сценаріїв відповіді на загибель лідера "Хезболли" Хасана Насралли внаслідок ізраїльського авіаудару, пише The Washington Post 29 вересня.

Удар викликав ще більше питань про комунікації між США та Ізраїлем, пише видання. За словами американських високопосадовців, вони не знали, що Ізраїль збирався завдати авіаудару, щоб спробувати вбити Насраллу, і що їх також заскочила зненацька ізраїльська операція на початку цього місяця, під час якої підірвали пейджери та портативні радіостанції, які використовують члени "Хезболли".

Один із високопосадовців адміністрації заявив, що США готуються до низки можливих відповідей Ірану на ліквідацію Насралли, зокрема до прямої відплати з боку "Хезболли" або атаки з боку інших іранських довірених осіб, таких як хусити в Ємені. Також не відкидають іранських атак на американські війська в регіоні або прямого іранського ракетного удару по Ізраїлю. За словами посадовця з адміністрації Байдена, США почуваються "добре підготовленими" для того, щоб упоратися з діапазоном відповідей.

Упродовж останніх днів ізраїльські й американські посадовці, ймовірно, вели переговори, зазначає The Washington Post. Високопосадовці адміністрації Байдена раніше заявили, що Ізраїль, у принципі, погодився на 21-денне припинення вогню з "Хезболлою". Однак цього не відбулося, і ізраїльська сторона заявила, що ніколи не була близькою до угоди.

Офіційні особи США не вірять, що Ізраїль або "Хезболла" погодяться на припинення вогню найближчими днями. Однак високопоставлений представник адміністрації заявив виданню, що довгостроковою метою Білого дому, як і раніше, є деескалація та пошук дипломатичного рішення між Ізраїлем і "Хезболлою". Водночас Ізраїль і далі завдавав ударів по Лівану, й ізраїльські офіційні особи дали зрозуміти, що продовжать свою воєнну кампанію.

Контекст:

Про удари по центральному штабу "Хезболли" у столиці Лівану ЦАХАЛ повідомив 27 вересня.

The Times of Israel писала, що приблизно в цей час після промови прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху в Генасамблеї ООН військовий секретар "щось прошепотів йому вухо". Потім Нетаньяху покинув брифінг із журналістами.

Про загибель Насралли внаслідок авіаудару заявив ЦАХАЛ 28 вересня. Пізніше "Хезболла" підтвердила його смерть.